150 Jaar Nieuwe Waterweg
In 2022 is het 150 jaar geleden dat Pieter Caland de Nieuwe Waterweg ontwierp. Waar voorheen de zeeschepen moesten omvaren via Dordrecht en Haringvliet, bracht De Nieuwe Waterweg een grote verbetering aan de bereikbaarheid van de haven van Rotterdam.
Kort na het overlijden van Caland in 1902 wordt in Rotterdam een straat naar hem vernoemd; de Calandstraat, gelegen in het Scheepvaartkwartier.
In 1907 werd het Caland monument onthuld. Het monument stond tot 1939 aan het van Hogendorpsplein, ongeveer waar nu het Churchillplein is. In 1939 werd het monument om verkeerstechnische redenen verplaatst naar de Veerkade in het Scheepvaartkwartier en heeft daardoor het bombardement van mei 1940 overleefd.
Toen een bericht kwam dat het stadsbestuur plannen had om in kader van nieuwbouw en renovatie op de Blaak bij de Coolse Poort het Caland monument te verhuizen naar de Coolsingel heeft Bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier (BOS) direct een brandbrief gestuurd naar de toenmalige gebiedscommissie om zich uit te spreken tegen deze plannen.
Vervolgens heeft de BOS haar commissie Geschiedenis en Kunst (G&K) ingeschakeld deze zaak verder te behandelen.
Het statig monument hoort immers vlakbij de haven te staan dan op de coolsingel. Uiteindelijk volgde een positieve reactie vanuit het stadsbestuur: het monument blijft staan waar het staat; op de Veerkade!
In Rotterdam zijn het hele jaar verschillende activiteiten rond het 150-jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. Onder meer het Maritiem Museum en het Historisch Genootschap Roterodamum staan stil bij het jubileum.
En er is, een speciaal voor deze gelegenheid, een lied geschreven door Rien Vroegindeweij (tekst) en Mike Bodde (muziek), gezongen door Loes Luca met Pierre van Duijl. Het lied kende zijn première op 15 oktober 2022; uiteraard nabij het monument in het Scheepvaartkwartier.
(DO)