Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

75 Jaar Groen-Wit-Groene Vlag van Rotterdam

5 maart 2024

Dit jaar markeert een bijzondere mijlpaal voor Rotterdam: het 75-jarig jubileum van de groen-wit-groene vlag, een symbool dat diep geworteld is in de geschiedenis en identiteit van de stad. Sinds zijn eerste verschijning in 1949 heeft deze vlag een onuitwisbare indruk achtergelaten op de inwoners van Rotterdam, en het jubileum biedt een gelegenheid om terug te kijken op zijn rijke betekenis en impact.

In 1949 werd de groen-wit-groene vlag officieel aangenomen als het officiële embleem van Rotterdam. Het ontwerp, bestaande uit drie horizontale strepen – groen, wit en groen – werd gekozen vanwege zijn eenvoud en symboliek. De groene kleur vertegenwoordigt het vruchtbare land en de havens van Rotterdam, terwijl het wit staat voor hoop, vrede en reinheid. De toevoeging van de tweede groene streep symboliseert de verbondenheid van de stad met haar omringende natuur en landschap.

De groen-wit-groene vlag kwam op een cruciaal moment in de geschiedenis van Rotterdam, kort na de Tweede Wereldoorlog. Het diende als een krachtig symbool van herstel, veerkracht en gemeenschapszin voor de stad en haar inwoners, en belichaamde de vastberadenheid om een nieuw hoofdstuk te beginnen na de verwoestingen van de oorlog.

Gedurende de afgelopen 75 jaar is de groen-wit-groene vlag uitgegroeid tot een onmiskenbaar symbool van trots en identiteit voor de inwoners van Rotterdam. Het wappert op prominente plaatsen door de stad, van overheidsgebouwen tot sportstadions, en verenigt Rotterdammers van alle achtergronden in hun liefde voor hun stad en gemeenschap.

Het 75-jarig jubileum van de groen-wit-groene vlag wordt gevierd met een reeks speciale evenementen en festiviteiten door de hele stad. Van tentoonstellingen die de geschiedenis van de vlag belichten tot feestelijke optochten en concerten, het jubileum biedt een gelegenheid voor Rotterdammers om samen te komen en de betekenis van dit iconische symbool te vieren.

Terwijl Rotterdam blijft groeien en evolueren, zal de groen-wit-groene vlag altijd blijven wapperen als een symbool van trots, veerkracht en gemeenschap voor alle inwoners. Het jubileum herinnert ons eraan dat, ongeacht de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, de geest van Rotterdam sterker is dan ooit tevoren, belichaamd door de symboliek van deze geliefde vlag.

Het 75-jarig jubileum van de groen-wit-groene vlag van Rotterdam is een gelegenheid om terug te kijken op onze rijke geschiedenis en betekenis, en om de trots en gemeenschapszin te vieren die het symbool vertegenwoordigt. Moge de vlag nog vele generaties Rotterdammers blijven inspireren en verenigen in hun liefde voor hun stad en haar erfgoed.

(Chat GPT) Foto Anne-Marie HöppernerGerelateerde artikelen