Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Armoede theater door ervaringsdeskundige

Het wijktheater zette de afgelopen maanden een mooie voorstelling neer met buurtbewoners die armoede aan den lijve ondervinden. Het greep plaats in de stemmige Schotse kerk zaal die stampvol was.
In Zomaar een Straat komen diverse families aan bod met hun problematiek.

Een meisje kan niet mee op schoolreis om financiële redenen. Voor haar medeleerlingen verzint ze een smoes, ze is ziek en misselijk. Dezelfde smoes die ook haar moeder gebruikt voor haar baas, terwijl ze geen geld heeft om de benzine te betalen.

De Surinaamse familie viert een 50 jarige verjaardag. Maar is er wel geld? ‘Ik wil niet weer in de schuldsanering!’ Het potje voor de huur en energie wordt aangesproken. Het wordt een geweldig feest. Bij een jong koppel communiceert de jongen niet over zijn financiële problemen. ‘Ik los het wel op.’ De scenes worden verbonden door een vrolijke Marokkaan.

Hij is sociaal en wil helpen, net als zijn opa. Een jong meisje wil het beslist later anders doen. Na afloop ontspint zich een discussie met het publiek. Indruk maakte de imitatie door de dochter van moeder’s smoezen. Herkenbaar is ook de jongeman die het alleen wil oplossen.

De hele ruzie en commotie rond geld uitgeven dat er niet is voor het feest. De mooie verbindingen. Het statement van de jeugd. In de zaal zat ook een slachtoffer van de toeslagaffaire. Rond dit thema wordt nu een nieuw stuk gemaakt dat in maart 2023 naar de Schotse kerk komt.
Adres: Schiedamse Vest 121, 3012 BH Rotterdam
(EdM)Gerelateerde artikelen