Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Art Day een familiedag

Het popkoor WOW bijt de spits af op het WORM terras met 80 en 90er jaren nummers. Het koor wordt geleid door een gitaarspeler met veel schwung. Vóór Melly weet theater Passar met tovenaar op stelten en marionette de kinderen te bekoren. De spelers zorgen voor interactie met de kleintjes.

 Is de marionette een pop of een levend wezen ? Bij Marijke van Sluiter & Meijer treden Job en de Leeuw op met Ierse, Griekse en Oost Europese nummers gespeeld op viool en gitaar. De kinderen krijgen kleine instrumentjes van banaan tot citroen en dansen in het rond.

Aan de overkant bij de Wijnbar zingt en speelt Waldin Roes fameuze Franse chansons begeleid door Ruud Bergamin op de sax en Wim Warman op de piano. Je waant je in Parijs, zeker met een heerlijk wijntje erbij.

Bij het politiebureau maakt Circus Klomp herrie in de keuken met onmogelijke acrobaten toeren. De hele hoek komt stampvol met toeschouwers, het is een feest. Wie is niet gecharmeerd door de buikdanseressen van Bellyssima die het Bazar terras verlevendigen en een echte trekpleister vormen voor de talrijke passanten. Bij de Super Mercado staat een kleurrijk tentje van het Rotterdams Volkstheater.

Marieke de Koning inspireert de kinderen die kleine theatertjes maken. Hoe kan het ook anders in de artistieke Witte de Withstraat? Clown Kiekeboe schminkt de kinderen tot prinsessen en prinsen.

Bij Saigon op de Schiedamse Vest, het Witte de Withplein, verrassen Boris en Tanja de ondeugende chimpansees hele families. Hoe speelt één acrobate deze twee figuren ? Een lenig kunstje.

Vanuit de Dutch Dukes klinken de jazznummers van de New Orleans Band met bombardon, trompet, schuiftrompet en trommel.

De bandleden zijn echte sfeermakers en zorgen aan het eind voor een grandioze jamsession met Job en de Leeuw en Duo Del Mar de Spaanse furie.

Het publiek bezet de hele hoek en de auto’s worden weggedrukt en krijgen een derde rangs rol.

De hele middag lopen de bloemenmeisjes op stelten langs de terrassen en speelt het Duo Del Mar klassieke Spaanse nummers die een glimlach toveren op de gezichten aan de tafeltjes.

De apotheose

Op het Landje krijgen we de apotheose met de Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie die met vijftig blazers een geliefd repertorium brengt van populaire klassiek. In de kantine kan je een drankje proeven en genieten van Anja Winter met een gouden stem. Anja weet haar publiek te binden en te enthousiasmeren.

Aan de bar krijgen we hevige gesprekken over woningnood, verdringing en energiekosten. Omstanders bij blaasorkest kunnen genieten van heerlijke Surinaamse hapjes van bami tot nasi en roti. De voorraad gaat snel op.  Van het hele gebeuren worden foto’s gemaakt en een video. ‘Wat was de bedoeling?’ vraagt de journalist.

We wilden een Art Day familiedag organiseren om de zachte kant van de Witte de With naar voren te brengen en de straat te herscheppen tot een ontmoetingsplek. Tegenover de doordenderende horeca wilden we de kunst en het artistieke weer een plek geven.

De Witte de With dient ook populair te worden bij de families en de kunst moet zich niet verschuilen maar manifesteren in een straat waar veel kunstinstellingen hun thuisbasis hebben. De Art Day was een heerlijke zonnige dag en veel families zullen hem herinneren als een topevent.

(EdM)Gerelateerde artikelen