Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Atrium feestelijk geopend na verbouwing.

Foto’s Anne-Marie Höppener

Het is één groot feest in Atrium met Ronald Vonk van radio Rijnmond en Arie van der Krogt. Arie bracht de mensen aan het lachen met zijn liedjes over de Rotterdamse t die met het nodige vocht gepaard gaat. Ook de ramp van het centrum komt aan de orde.

Coby van Golden manager wonen, zorg en welzijn schetst de geschiedenis van Atrium dat is opgericht vanuit de gereformeerde kerk van waaruit het zijn inspiratie haalt.

Het startte in 1920 op de Walenburgerweg. Het personeel bestond uit een vader en een moeder en één verzorgende. Er is wel wat veranderd ! Atrium trok in 1960 naar het pand in de Karel Doormanstraat, hartje stad.

Wat fantastisch was voor de ouderen centrumbewoners. Het was een bejaardenhuis met bioscoop. In de benedenzaal is hiervan een fantastische foto te bewonderen.

In 1987 werd Atrium bijna gesloopt. Enorme protesten kwamen tot stand. ‘Stadscentrum voor jong en oud’ ‘Wij wijken niet voor vastgoedplannen’. Hop naar Den Haag ! De bewoners wonnen de strijd en Atrium werd gerenoveerd.

Ingrijpende verbouwing

In 2023 komt er een nieuwe ingrijpende verbouwing. De benedenzaal wordt verbonden met de straat. De kamers worden ruimer en van alle gemakken voorzien met keuken, een draaibaar toilet en frisse kleurtjes. De kantoren op de etages zijn verdwenen en maken plaats voor een grote zit- eettafel en koffiehoek.

De bewoners op de eerste plaats ! Per etage konden de mensen zelf de kleurstelling bepalen. Opvallend zijn de prachtige kunstwerkjes gepromoot door locatiemanager Marianne die om al haar inspanningen in de bloemetjes wordt gezet en een bronzen beeldje krijgt van een man die zijn hoed afneemt: chapeau. We krijgen van Anette een leuke rondleiding.

In de zithoek aan de straatkant beneden zijn heel wat kunstwerkjes geëxposeerd o.a. van Johan de Pauw, de glaskunstenaar uit Delft. In de gang richting benedenzaal hangt een grote Escher-Look schildering, het werk van een bewoner. We bezoeken de crearuimte waar een markante kop ons opvalt, het werk van Trees Schuring. Aan de gevel prijkt een dichtregel van de overleden bewoner Hans Sleutelaar.

Er woont nog een dichteres in het pand Jet van Dilling, die in de poëzieweek in het huis enkele van haar gedichten voordroeg, helemaal uit het hoofd. Op alle etages hangt kunst. Dit hoort bij de filosofie van het huis.

Het eerste doel is participatie, de bewoners moeten zich verbonden voelen. Het tweede doel is via kunst mensen geluk en hoop te geven en hen te stimuleren tot creativiteit.

Op de etages verblijven verschillende groepen. Op 4 en 5 zitten de psychiatrische patiënten. Op 2 en 3 de vergeetachtige en op de eerste etage bewoners met een herseninfarct. Er zijn 55 woningen waaronder ook ruimere woningen voor echtparen met een tweepersoonsbed. Atrium is geen verpleeghuis. Op alle etages kan gegeten worden. Het voedsel wordt geregenereerd en heeft een verse look.

Bewoners kunnen ook pannenkoeken bakken in de zitruimte. Bewoners vonden het fantastisch vanuit de zithoek te kijken naar het Zomerfestival.

(Ed de Meijer)Gerelateerde artikelen