Zaterdag, 7 september 2024
Logo de Stadsruit

Bewoners en ondernemers denken samen na over de Schiedamsedijk

Kennismaken en samenwerken

De bewoners van de Schiedamsedijk vonden het tijd om met elkaar kennis te maken en samen te praten over de mooie Schiedamsedijk en de toekomst. Dat gebeurde op dinsdag 17 januari 2023 via een bewonersinitiatief, dat zij indienden bij de gemeente. Een 50-tal belangstellenden bezochten (gedeeltelijk) de bijeenkomst, die om 15.00 uur startte met een rondleiding langs ondernemers op de dijk.

Rondleiding langs ondernemers

Onder begeleiding van De Regelmeisjes startte de bijeenkomst bij Pameijer Print, een werkproject dat een tiental mensen met een beperking een zinvolle baan geeft. Ze maken flyers, posters en diverse prints. Het bedrijf opende dertig jaar geleden zijn deuren op de Schiedamsedijk en is populair bij studenten.

Een stukje verder zit een uitgeverij. Ze maken magazines over scooters, motors en quads. Ze fotograferen en testen de scooters. Ze kozen de Schiedamsedijk, onder andere omdat het een mooie fotografische plek is.

De volgende stop was City Dressers, een verrassende design winkel van VollaersZwart. Zij zijn de ondernemers die de stad aankleden en furore maakten met de aankleding van o.a. de Witte de Withfeesten. Ze bereikten een hoogtepunt met het Eurovisie Songfestival.

De Regelmeisjes openden hun deuren voor de bewoners. Zij helpen bij het organiseren van evenementen. Hun verlichtte etalage spreekt boekdelen, evenals hun karakteristieke Smartauto’s.

Bij Rent a Bike Rotterdam, waar jaarlijks vijftienduizend fietsen worden verhuurd, ging de rondleiding verder. Ze zijn populair bij toeristen, vooral door de oer-Hollandse omafietsen. Rent a Bike verkoopt en repareert ook.

Sinds 1970 is Loge90, een sfeervolle gay bar, gevestigd op de Schiedamsedijk. Het interieur is vrijwel ongeschonden gebleven, inclusief de luipaardprint aan de wand en het schitterende glaswerk. Iets verderop presenteerde Solina haar galerie, een soort bedrijfsverzamelgebouw van diverse stylisten, van haar tot nagels, van massages tot dressing.  

Sprekers op het museumschip

Op het museumschip Geertruida werd het programma voortgezet met sprekers. Allereerst kwam Bert Boer, directeur van het Maritiem Museum, aan het woord. Het museum blijft bij de Leuvehaven, de eerste Rotterdamse gegraven haven. Hij is blij met de werkplaatsen in het nieuwe paviljoen waar ook de bezoeker een verhaal kan ophalen. Het museum wil vertellen over de maritieme wereld, niet alleen gaat over boten maar ook over energie, voedsel en recreatie op het water.  

In het museum wordt de Solar Boat van de TU Delft studenten tentoongesteld. Maar de ontwikkelingen gaan door en in mei 2021 is in het Maritiem Museum ook de eerste vliegende waterstofboot van het Hydro Motion Team van de TU Delft onthuld en gedoopt door Jan Terlouw. Met het oog gericht op de toekomst wil het Maritiem Museum ook steeds meer een ontmoetingsplek zijn.

Laurens Franken is de voorzitter van een van de VvE’s op de Schiedamsedijk en nam als volgende spreker het woord. Het woningcomplex is 70 jaar oud. Tijd dus voor een onderhoudsplan dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Eerst de voorkant, de puien van de winkels, schilder- en voegwerk. Met vóór, achter en boven wil men in 2027 klaar zijn.

Architect en bewoner Frederik Poll nam de bewoners mee naar de tijd van de Wederopbouw. Wat een verbetering zou het zijn als de gevels van de winkels weer hun karakteristieke Wederopbouwuitstraling krijgen.

De grijze rolluiken zouden vervangen moeten worden en etalages weer open en zichtbaar. Hij presenteerde fotobeelden van de dijk hoe open en veilig het er kan zijn en portieken zichtbaar worden als etalages vrij blijven. Nu wordt vaak het beeld verstoord door belettering of lamellen.

De wijknetwerker van gemeente Rotterdam was ook aanwezig. Zij is er voor de verbinding tussen bewoners en ondernemers en de gemeentelijke clusters. Verder vroeg zij aandacht voor de MeldR app, de communicatiekanalen van de gemeente, de Mobility Challenge en de herinrichting van het Landje.

De projectmanager Cool-Zuid van Stadsontwikkeling informeerde de bewoners over de verdere torenbouw in het Baankwartier. Het GGD-pand en Keuringsdienst van Waren krijgen in de toekomst een gezamenlijke ontwikkeling.

De afgelopen jaren is er al veel gebeurd rond de Schiedamsedijk. Op de dijk zelf zijn twee nieuwe metro-uitgangen gebouwd, op de kade is gesloopt en is het nieuwe paviljoen gebouwd. Aan de achterzijde bepalen sloop en nieuwbouw de komende jaren nog het karakter van het Baankwartier.

Het hele gezelschap nam als afsluiting een drankje in het Lage Licht, het Museumcafé. De bewoners en ondernemers gaven aan dat er een vervolg moet komen op deze nuttige bijeenkomst. Want samen bereik je meer.

(EdM)



Gerelateerde artikelen