Zaterdag, 7 september 2024
Logo de Stadsruit

Bewonersfeest Oude Haven met een Rotterdams historisch tintje

Al jarenlang organiseren bewoners activiteiten op de scheepswerf tijdens het Oude Havenzomerfestival. Toen dit jaar het festival niet doorging heeft Bewoningsbelang Oude Haven het initiatief genomen om toch een buurtfeest op de werf te organiseren voor bewoners en de liggers  (bewoners historische schepen) rondom de  Oude Haven.

Het doel van het feestje was om de saamhorigheid tussen bewoners te vergroten en om de geschiedenis van dit oude en unieke stukje Rotterdam in ere te houden. Op de werf stonden tenten met picknickbanken die de bezoekers tegen de regen beschermden. Accordeonist Robin El-Hage en gitarist Frank Schumm speelde prachtige muziek. Zij speelden Ierse en later ook andere wereldmuziek en kregen daarmee de bewoners aan het zingen, wat goed bij de context van het buurtfeest en de scheepswerf paste.

Havenmeester en hellingvrijwilliger Jeroen bereidde heerlijke hamburgers  en gepofte aardappels op de barbecue. Dat men even moest wachten was geen punt, verhalen werden met elkaar uitgewisseld en nieuwe contacten gelegd. Precies waar dit feest voor bestemd was.

Er was ook aandacht voor het recyclen van materialen. Onder leiding van Klaas Brantjes konden kinderen windmolentjes maken van wielspaken, een oude fietsband en lege drinkblikjes.

Niet alleen de kinderen hadden daar interesse in, ook volwassenen knutselde naar hartenlust mee.
Het Waterstadgenootschap had een tentoonstelling gemaakt over het verleden van de Oude  Haven.

Zij maakte tevens van de gelegenheid gebruik om een nieuwe actie op te starten om de leeuwen van de Koningsbrug, die nu verstopt op de Maasboulevard staan, terug te krijgen in de Oude Haven. Het doel van het Waterstadgenootschap en de actie is, om geld op te halen om van gerecycled materiaal replica’s van de leeuwen te maken en deze weer op hun oorspronkelijke plaats, de Stadswerf Koningshaven, te plaatsen.
 
De Koningsbrug was een draaibrug over de Oude Haven in Rotterdam en verbond de Boompjes en de Oosterkade. De Koningsbrug werd officieel in 1860 door Koning Willem III geopend. Karakteristiek aan de brug was, dat die geflankeerd werd door vier leeuwen die afkomstig waren van de afgebroken Hofpoort (1833). In de volksmond kreeg de Koningsbrug dan ook de bijnaam van ‘Vier Leeuwenbrug’.

Tijdens het bombardement van Rotterdam in 1940 bleef de Koningsbrug gespaard. Maar na de watersnood in 1953 werd besloten alle zeedijken tot deltahoogte op te hogen. Dat betekende wel dat de Oude Haven van de rivier afgesloten moest worden. De Maasboulevard werd aangelegd en de Koningsbrug afgebroken en drie van de vier leeuwen verhuisde naar de Maasboulevard, waar ze nog steeds verscholen over de Maas uitkijken.

Als u dit initiatief wilt steunen kunt u contact opnemen met Het Waterstadgenootschap of  lid worden van Stadswerf Koningspoort. En ondanks dat de regen af en toe met bakken uit de lucht kwam kijkt de organisatie tevreden terug op een geslaagd buurtfeest en willen zij iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt.

(J.M.)



Gerelateerde artikelen