Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Bewonersinitiatief Koestraat: Stadsoase 

7 juli 2023

Vorig jaar ben ik begonnen met groot bewonersinitiatief Koestraat: STADSOASE, dat het samenleven in de stad viert door buren en bezoekers te verbinden in een sprankelende groene stadsoase. Dit initiatief is nu volop in uitvoering. Er is al heel veel moois te zien. Komt u ook even buurten?

Sprankelende Stadsoase
De stenige, vervuilde Koestraat zie je nu iedere week verder veranderen in een echte stadsoase! Het groen van geveltuinen maar ook de bontgekleurde botanische kunstwerken van visual artist Ivonne van den Nieuwendijk maken veel bewoners en bezoekers blij.

We hebben sinds kort ook een ruilkastje. Zodra die er stond, werden er al spullen in geruild. En dit kastje kon natuurlijk niet achterblijven in de vergroening, dus het is een absoluut botanisch juweeltje geworden.

Verbinding tussen buren
Koestraat: STADSOASE heeft niet alleen oog voor natuur, kunst en een fijne leefomgeving, maar vooral ook voor verbinding tussen buren en het betrekken van de kinderen uit de buurt. Zo hebben de kids uit de buurt tijdens een geslaagde workshop, de kriebelbeestjes ontworpen.

Ivonne zal deze beestjes een mooie plek geven in de kunstwerken van de Koestraat. Als de stadsoase klaar is in september, dan wordt de Koestraat ook nog feestelijk geopend door onze supertoffe Rotterdamse wethouder.

Positieve vibe
Ongeveer 150m2 aan ongezellige grijze muren en metaal wordt omgetoverd tot bontgekleurde botanische kunstwerken. Nu Ivonne is begonnen met het schilderen van al die planten, zie je in de straat constant mensen stoppen om alles te bewonderen. Ze spreken ons aan om te vertellen hoe mooi ze het vinden. Iemand zei bijvoorbeeld: ‘heerlijk, eindelijk een positieve vibe door de Koestraat’.

En: ‘het is een stuk gezelliger en we maken nu een praatje op straat’. Je ziet mensen ook regelmatig foto’s en filmpjes maken. Die zie ik daarna weleens terug op Instagram. Dat is ontzettend leuk. Het betekent dat mensen er blij mee zijn.
 

Vuilnishotspot kan echt niet meer
Er komen deze zomer nog meer geveltuinen bij en ander groen. Onderdeel van dit initiatief is dat ik met de gemeente wil bekijken hoe we samen het vuilnisprobleem écht kunnen aanpakken. De Koestraat is namelijk al minstens twintig jaar een vuilnis hotspot. Veel bewoners zijn het zat om in een vuilnisbelt te moeten wonen.

Als bewoner denk ik dat je het best weet wat er speelt in je eigen buurt en wat er wel en niet werkt. Het is daarom belangrijk dat de gemeente nauw met hen samenwerkt als het gaat om ontwikkelingen in een buurt.

Met bewoners heb ik al een aantal fijne oplossingen uitgewerkt voor de Koestraat. Het is NU tijd dat we het leefbaar maken.

Genieten voor iedereen

Met Koestraat: STADSOASE kunnen we op een positieve manier een bewonersidentiteit geven aan onze buurt die nu eigenlijk alleen bekend staat als uitgaansplek.
Met dit initiatief hoop ik te bereiken dat bewoners en horecabezoek wat bewuster met onze leefomgeving om zullen gaan. Dus minder zwerfvuil, glas en plas, en meer planten, kunst en blije mensen. Zo kan IEDEREEN genieten en bewonderen!

(Daphne Smit)Gerelateerde artikelen