Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Bewonersinitiatief zorgt voor 200 meter aan bloemrijk groen

28 oktober 2023

Dertig jaar geleden werden de oostelijke twee tunnelbuizen van de Willemspoortunnel als eerste in gebruik genomen. Al het noord-zuid v.v. treinverkeer verdween toen onder de grond. Als een soort Rotterdams welkom/afscheid werden de buitenwanden van de ingangen van de tunnel ‘versierd’ met honderden meters aan groen/witte badkamertegels. Zo is dat ook gebeurd met de hoge wanden in het centrum bij Galerij en Binnenrotte, ter hoogte van parkeergarage Meent.

Het tegelwerk zag in de eerste jaren verzorgd uit. Alleen had de architect of beter gezegd de badkamerspecialist, geen rekening gehouden met weersinvloeden en trillingen op die tegels. Al snel na het opleveren lieten de eerste tegels los. Wat Prorail en later de gemeente als eigenaar van de wanden ook probeerde, een directe oplossing werd niet gevonden.

Al jaren hebben delen van de 200 meter lange muur bij Galerij/Binnenrotte wel/geen tegels. En als ze er nog opzitten, zitten ze in feite los en zijn eenvoudig af te breken of vallen spontaan van de muur. Het gebied kenmerkt zich verder als een saaie standaard Rotterdamse parkeerplaats, zonder enige franje. Of het moeten de lindes zijn die klein blijven vanwege de slechte ondergrond.

De kale en desolate muur is verder een ideale plek voor het aanbrengen van graffiti en het legen van de blaas. Voor de bewoners in de woongebouwen Sint Jacobsplaats, Noordmolenwerf, Sint Jacobsstraat, Delftse Poort (boven parkeergarage), maar ook voor alle passanten van en naar de parkeergarage en die de tussendoor sluiproute Meent Pompenburg nemen is dit een niet gewenste aanblik.

Een langdurige wens van een groep actieve bewoners Sint Jacobspark e.o. was om de lange en hoge muur bij Galerij en bij Binnenrotte aantrekkelijk te maken door deze te bekleden met een variatie aan 200 zelfhechtende klimplanten. Planten die veel fleur en geur zullen geven aan het gebied.

Gekozen is voor diverse soorten Amerikaanse trompetbloem, klimhortensia, wilde wingerd, jasmijn en kardinaalmuts. Via bemiddeling van wijknetwerker Sanne Lansdaal en Wijkraad centrum is het bewonersinitiatief ingediend bij Opzoomer mee en goedgekeurd. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober worden de 200 planten door 15 ‘groene’ bewoners gepland.

Met het planten van de klimplanten maken 400 stoeptegels plaats voor groen. Die 400 tegels dragen weer flink bij aan het Nationaal kampioenschap tegelwippen (www.nk-tegelwippen.nl). De planten zijn nu 80 cm. hoog, maar elk jaar komt er minimaal een meter aan groen en bloem bij.

Het realiseren betekent voor bewoners en passanten niet alleen een kwaliteitsimpuls voor het gebied Sint Jacobspark e.o., maar is ook gelijk een plek voor insecten en vogels die dankbaar gebruik zullen maken van de nieuwe voedselschuur en nestelplek in het centrum.

Met het planten van de zelfhechtende klimplanten is het bewonersinitiatief niet afgerond. Het onderhoud zoals watergeven, snoeien, bemesten blijft de verantwoordelijkheid van de bewoners. 

Gezamenlijk verantwoordelijk zijn en met ideeën de omgeving verder versterken zijn activiteiten, waar Opzoomer mee voor bedoeld is en die de eigen woonomgeving op een eenvoudige manier verbetert. 

(Ronald Goijen)

200 Klimplanten met zelfbeheer

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober 2023 is er weer een prachtig bewonersinitiatief gerealiseerd.
Maar liefst 200 zelf hechtende klimplanten zijn door een mooie vertegenwoordiging van bewoners van alle woongebouwen rondom het Sint Jacobspark aangebracht.
Hiermee wordt lelijk steen straks prachtig groen.

Het is mooi om te zien dat zoveel buren een bijdrage willen leveren aan een groenere omgeving.

Zowel Galerij als Binnenrotte is opgedeeld in sectoren met elk een eigen plantschema. Per sector is rekening gehouden met de hoogte van de muur, mate van groei, zon/schaduw en kleur.
Per plant worden om de twee tegels, twee gemarkeerde tegels verwijderd. De verwijderde tegels worden op maandag 30 oktober opgehaald door de tegeltaxi van stichting Rotterdams Weerwoord die het NK tegelwippen voor Rotterdam coördineert.

Stadsbeheer en de kluskeet van Opzoomer mee zorgen voor extra faciliteiten.
Speciale dank gaat uit naar de bewoners: Anja, Annemiek, Bernard, Irma, Josien, Gerda, HansPeter, Hugo, Nathasja, Peter G, Peter H, Robert & Ronald.

Ook mooi om te vermelden is dat maandelijks Cleanupclub Sint Jacobsstraat e.o. bestaande uit bewoners van de omliggende VvE’s op zondag in een uurtje de omgeving schoonmaakt van het aanwezige (zwerf)afval. Buiten het goede werk is het ook een leuke vorm van zondagochtend gymnastiek met een aantal betrokken buren.

Wil je meehelpen met de Cleanupclub? Stuur dan een mail naar: anjamostertman@zoho.com.Gerelateerde artikelen