Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Brei-café in de Bibliotheek

“Wij werden gevraagd of wij een stukje wilden schrijven voor de Stadsruit, waarin we wat vertellen over het brei-cafe in de centrale bibliotheek van Rotterdam”.

Wij zijn Cisca Tuinder en ik, Maria Kamps, vrijwilligers in de bieb. We zorgen voor de koffie en thee en hebben contact met de bibliotheek-medewerkers.

Eerst wat geschiedenis van het brei-cafe. Jaren geleden waren er de Granny’s. Dat was een brei-club, de leden breiden en haakten op commerciële basis. Het werk werd gefinancierd en verkocht. De verkoop ging via o.a de Bijenkorf en Sissy Boy, de webshop en een eigen winkel.

Op een gegeven moment stopte het bedrijf. Een deel van de clubleden wilden doorgaan met samenkomen, omdat ze de gezelligheid niet wilden missen.

De centrale bibliotheek werd benaderd via een van onze breisters en daar konden ze ons onderdak bieden in het kader van hun door de gemeente gesubsidieerde project “Ouderen in de wijk”.

Wij waren blij en we startten in september 2018 op de 5de etage van de bieb bij de hobby-boeken. We hebben gebreid en gehaakt dat het een lieve lust was. We hadden het gezellig. We maakten een kunstwerk in samenwerking met de Willem de Kooning academie. Dat is opgehangen boven “onze” tafel. We hebben in december 2019 een verkoop gehouden van onze creaties voor de daklozen in Rotterdam en Kika.

Toen kwam in maart 2020 de 1ste sluiting van de bibliotheek i.v.m. Covid 19.

Gedurende de periode dat de pandemie heerste was het behelpen, wel naar de bieb met de bekende maatregelen en dan weer niet.  Als we mochten hielden we ons brei-cafe in de “maakplaats” op de 1ste etage.

Op de 5de etage hadden we onvoldoende ruimte voor de 1,5 meter regel. 

We waren allang blij dat we mochten komen van de bibliotheek, ook nadat de subsidie van de gemeente gestopt was.

Nog blijer werden we toen we verhuisden naar de plek waar we nu zitten. De huidige situatie is als volgt: we zitten aan een grote ronde tafel met comfortabele stoelen in de hoek van de 1ste etage waar de reisboeken te vinden zijn.

Het is ondanks alle veranderingen nog steeds een gezellig clubje. Er zijn wat “oude” Granny’s en wat nieuwe cafe bezoekers. We zijn een open groep. Iedereen, die zin heeft om te breien of haken én in gezelligheid is welkom. Leeftijd doet er niet toe. Meestal zijn we op dit moment met 8 tot 11 personen (vrouwen en een man). Er is geen verplichting om te komen en het kost niets.

We proberen elkaar te helpen bij brei- en/of haakproblemen. Er is altijd wel iemand die er verstand van heeft en is dat niet zo dan bedenken we een oplossing.

Wij vinden het gezellig om nieuwe mensen te verwelkomen. Het brei-cafe is geopend van 13:30 – 16:30 uur in de centrale bibliotheek op de 1ste etage bij de reisboeken.

(Cisca en Maria)Gerelateerde artikelen