Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Chabot Museum Rotterdam

Chabot Museum Viert Het Internationaal Expressionisme In Twee Tentoonstellingen

Twee tentoonstellingen vieren de internationale blik en verbondenheid:

Het leven als kunst van de Oostenrijkse kunstenaar Werner Berg (1904-1981)

en Rêves en Ligne van Rozemarijn Westerink (1982), van 16 september 2023 tot 3 februari 2024

Het levensverhaal van kunstenaar Werner Berg laat zich lezen als een roman. Alle ingrediënten zijn aanwezig: een getalenteerde hoofdpersoon met diepe zielenroerselen die het bruisende leven van de grote steden achter zich laat, een grote liefde én een onmogelijke liefde, twee wereldoorlogen en een schilderachtig decor van het afgelegen gebergte in Karinthië.

Als 26 jarige kiest Berg, samen met zijn vrouw, bewust voor een leven als boer in de Oostenrijkse bergen. Eenvoudig leven met zijn gezin op de boerderij ‘Rutarhof’. In zijn aangebouwde atelier verbeeldt hij de thema’s uit het vaak moeizame en fysiek zware boerenbestaan in een herkenbare en uitgesproken eigen stijl in houtsneden, tekeningen, aquarellen en schilderijen.

Een selectie uit zijn werk is nu in samenwerking met het Werner Berg Museum voor het eerst in Nederland te zien, met af en toe een werk van Chabot als visuele referentie. In 2025 reist werk van Chabot naar Oostenrijk, waar het in dialoog met dat van Werner Berg wordt getoond.

De Oostenrijkse schrijfster Christine Lavant (1915-1973) had begin jaren vijftig een relatie met Werner Berg. Hij heeft haar meerdere malen geportretteerd in schilderijen, tekeningen en grafiek. In Oostenrijk is 2023 het Christine Lavant jaar waarin via een documentaire (ORF), theater en voordrachten aandacht wordt besteed aan deze vrouw die afkomstig was uit een arm mijnwerkersgezin maar uitgroeide tot een van de belangrijke literatoren van Oostenrijk.

In Nederland verschijnt nu de verhalenbundel ‘Brood moet je zeggen’ vertaald en van een voorwoord voorzien door Ria van Hengel. Beide kunstenaars zochten bewust naar eenheid tussen leven en werk, in een tijdsgewricht vol spanningen in aanloop naar de tweede wereldoorlog.

Beide nemen sterk individuele posities in binnen de ontwikkeling van de kunst en raken tegelijkertijd op eigen wijze aan universele thema’s, die het verdienen om met een nieuwe blik te worden bekeken. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

Museumpark32, 3015 CX  Rotterdam, Chabot Museum RotterdamGerelateerde artikelen