Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Chantal Rotterdams erfgoed

Tekst Ed de Meijer, Foto Joop Bastinck

In WORM werd afscheid genomen van bezorgster van de Stadsruit Chantal Arts, die plotseling overleed. Ze was een paradijsvogel en door haar originaliteit en inspiratie is ze onderdeel van het Rotterdams erfgoed. Spreekstalmeester was Tineke Speksnijder gewezen eigenaar van de Schouw.

De band Ongeoorloofd met Janine Wegman beet de spits af met tegendraadse teksten. Vervolgens kwamen de drag queens favorieten van Chantal.

Chantal bezocht ook tien jaar lang de poëziebijeenkomsten in de Schouw, waar ze haar eigen opnamehoekje kreeg. Diverse dichters brachten haar in beeld als liefdevol, eigengereid en uitdrukkelijk aanwezig. Chantal was overal aanwezig.

Dooie Mot speelde op gitaar gevoelige luisterliedjes waaronder Marijke met de mooie borstjes onder de doorkijkbloes. Chantal vond het een prachtnummer. Chantals broer Hans en zoon Jasper haalden herinneringen op. Chantal die binnenkomt met een doosje mieren voor de huisdieren. Chantal (toen nog Peter) die de tweejarige Jasper de Dordtselaan laat oversteken. Hij was zijn camera vergeten.

Voor de familie was de herdenkingsbijeenkomst alsof ze op een andere planeet terecht kwamen. Diepe indruk maakte Museum Rotterdam dat Chantal tot Rotterdams Erfgoed benoemde.

Ook de Willem de Kooning Academie die Chantal schetste als in beeld brenger van de Rotterdamse underground. Irene van theatergroep Schaap op de Noordpool zette de hele programmering in elkaar.

Een gevoelig Ave Maria door een tenor kwam nog aan de orde. Het optreden van alle muzikanten besloot een bijzondere geëmotioneerde bijeenkomst.Gerelateerde artikelen