Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Chillmiddag voor jonge mantelzorgers    

Ongeveer een kwart van alle jongeren groeit op met ziekte of zorg in de thuissituatie of directe omgeving van het gezin. Het kan hierbij gaan om een gezinslid met een chronische ziekte, beperking of handicap of om psychische problemen of een verslaving, waar de jongere voor zorgt of zich zorgen over maakt.

Ook kan het zijn dat een jongere in deze situatie extra huishoudelijke taken doet, extra zorgen voor 1 van de andere gezinsleden op zich neemt of zelf zorg tekort komt. Deze jonge mantelzorgers zijn vaak niet zichtbaar, bijvoorbeeld doordat zij zichzelf niet herkennen in de term ‘mantelzorger’ en door anderen ook vaak niet als mantelzorger herkend worden.

Ook praten de meeste jonge mantelzorgers niet snel uit zichzelf over hun thuissituatie, omdat zij bijvoorbeeld geen medelijden of een uitzonderingspositie willen. Toch blijkt uit onderzoek dat jonge mantelzorgers wel behoefte hebben aan laagdrempelig contact met leeftijdsgenoten in een soortgelijke situatie, zodat zij zien en horen dat zij niet de enige zijn met een gezinslid dat extra hulp, zorg of aandacht nodig heeft.

Daarom organiseerden Wmo radar en Mantelfoon op vrijdag 17 juni een picknick voor jonge mantelzorgers in het Euromastpark. Het doel was dat jonge mantelzorgers elkaar konden ontmoeten en met elkaar konden ‘chillen’ op een ongedwongen manier.

Praten over de thuissituatie kon en mocht, maar was niet verplicht. Het was een zonnige en gezellige middag en de aanwezige jonge mantelzorgers vonden herkenning en erkenning door van leeftijdsgenoten vergelijkbare verhalen te horen.

Ben of ken jij een jonge mantelzorger en wil je op de hoogte blijven van activiteiten voor jonge mantelzorgers? Mail dan naar info@mantelfoon of bel met een mantelzorgcoach van Mantelfoon of Wmo radar (Anniek: 06- 223 533 79 of Sandro: 06-54967291)Gerelateerde artikelen