Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam: Het Jaar van de Draak

In Rotterdam, een stad die bekend staat om haar diverse en levendige culturele scene, wordt Chinees Nieuwjaar elk jaar groots gevierd, met speciale festiviteiten ter ere van het Chinese Lunar New Year. Dit jaar, het Jaar van de Draak, werd de viering nog spectaculairder. De draak heeft namelijk een bijzondere betekenis in de Chinese cultuur. Hij word geassocieerd met kracht, geluk en voorspoed.

De straten van Rotterdam kwamen tot leven met kleurrijke optochten, leeuwendansen en traditionele muziek die de sfeer van het feest versterkten. De Rotterdamse Chinatown, tegenwoordig gelegen rond de Kruiskade, is het epicentrum van de festiviteiten, waar lokale bewoners én bezoekers samenkomen om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Een hoogtepunt van de viering is de traditionele drakendans, waarbij een kleurrijke draak door de straten danst, begeleid door het geluid van vuurwerk en trommels. De draak wordt gezien als een symbool van geluk en voorspoed, en het zien van de dans wordt beschouwd als een zegen voor het komende jaar.

Naast de festiviteiten op straat komen families samen voor feestelijke maaltijden, waarbij traditionele gerechten worden geserveerd die speciaal zijn bereid voor de gelegenheid. Rode enveloppen met geld worden uitgewisseld als teken van goede wensen voor het nieuwe jaar, en de sfeer van vreugde en saamhorigheid vult de huizen en restaurants.

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam, vooral tijdens het Jaar van de Draak, is een viering die de rijke tradities van de Chinese cultuur viert en de diversiteit van de stad omarmt.

Tekst Chat TGP/Robert de Keizer Foto’s Anne-Marie HöppenerGerelateerde artikelen