Cinerama een icoon
Historicus Thunnis van Oort organiseerde een interessante en tegelijkertijd warme bijeenkomst in Cinerama, terecht een gemeentelijk monument. Verteld wordt hoeveel al gearchiveerd is rond bioscopen: programma’s, foto’s, krantenartikelen. Waar het in het archief aan ontbreekt zijn interviews van voormalige werknemers, ouvreuses, kassières, operators. Thunnis is hierop ingesprongen, in eerste instantie met hulp van het Verhalenhuis Belvedère.
Over Cinerama
Ook over Cinerama dat geopend werd in 1957 is heel wat te vinden. Cinerama had een reuze scherm dat voor het eerst op de wereld expo in Brussel werd geshowd. Maar 8 films konden er in 3D vertoond worden. In de 80er jaren werd Cinerama verbouwd er kwamen kleinere zalen. In die periode werden er 5500 films vertoond.
Uit de filmladders distilleren we de top 10 van de 80er jaren : Police Academy, Indiana Jones, For your eyes only, ET, Top Gun, Junglebook, en als nachtvoorstelling Ilsa de Harembewaakster van de oliesjeiks. In 2007 wordt Cinerama opgekocht door Dura Vermeer die er een woontoren wil bouwen. In elk geval moet de historische entree blijven als een wederopbouw monument.
Liefde voor de film
Waarom kwamen mensen naar de film in de 50 er jaren ? In die periode hadden mensen het niet breed, vandaar het verlangen naar exotische plaatsen en de verering van sterren en hun gedragingen. Er werd een vergelijkende studie gemaakt rond filmbezoek in de periode 51 tot 53 in diverse Europese steden. Don Camillo de pastoor en Peppone de communistische burgemeester hadden meer succes in het verzuilde Nederland, als eye opener.
Een aantal ouvreuses werd naar voren gevraagd om hun verhaal te vertellen. De ouvreuses wezen hun bezoekers hun plaatsen en verkocht tijdens de pauze snacks in een grote bak om de nek. ‘Filmsterren als Brigitte Bardot hadden enorme invloed. We droegen haar kapsel, haar geruite jurkjes en haar petticoats.’
Een Zweedse dame herinnerde zich: ‘Mijn geliefde en ik gingen te paard om elkaar te zoenen, net als in de film. Ik had nog nooit op een paard gezeten en op het cruciale moment slaat het beest op hol.’ De dames hadden avond en nachtwerk en gingen soms nog stappen met z’n allen na het werk.
‘ We gingen vaak naar de Wiek in de kelder van Cinerama waar de Millers speelden.’’Dat avondwerk ! Mijn man was operator en ik ouvreuse net zoals mijn moeder. We kwamen elkaar tegen op de trap bij de wisseling van de dienst.’ De ouvreuses in plissérok en rood vestje met diepe zakken ( voor de fooi ) werden vriendinnen voor het leven.
Ze hebben hart voor de zaak en voelen Cinerama als een warm bad. ‘Als ik ging trouwen moest ik stoppen. Dat was ook zo in die tijd.’’ Ik was gek op Jean-Paul Belmondo uit Cartouche en smeerde jam op mijn boterham net zoals Conny Froboes dat deed .’’ We droegen allemaal die leuke ruiten jurkjes van BB’.
Het was een heerlijke middag die besloten werd met een paar wijntjes en een groepsfoto van de geïnterviewden.