Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Cool-Zuid: transitie in beeld

We stappen de Schiedamse vest 57 binnen, een prachtige galerie ruimte. In afwachting van de komst van AH is de ruimte gratis ter beschikking gesteld aan de organisatie Stadslab. De expositie toont het fotowerk van Jan Nas en amateurfotograaf Evan van der Mos. We worden overspoeld met beelden die nostalgie oproepen en je terugbrengen in een wereld die voorbij gaat.

Afbraakbeelden gaan gepaard met foto’s van het Euro Hotel, boekbinderij Roest en de wonderlijke foto’s van de Schotse Kerk waarvan het torentje sinds 1950 is verdwenen. Het kunstwerk van Kata, wereldpaard, in de Zwarte Paardenstraat springt eruit met zijn kleurenrijkdom. De beplante traptuinen worden afgewisseld met beelden van de Witte de Withstraat. De vroegere Pameijer dagbesteding prijkt naast creatieve tieners in het Baankwartier.

De regenboogvlag wappert aan een flat. De Kortenaerstraat komt in beeld en in een vitrine staat de verloren grootheid van Cinerama met zaal en projectieteam. Markante koppen wisselen af met de hardheid van de sloop.

De opening

We krijgen na een glaasje wijn de officiële opening door Talea, Jan Nas en Annemiek en Helen. Talea legt uit hoe organisator Stadslab een samenwerking tussen ambtenaren en bewoners, de handschoen opnam om over de overlast heen te kijken en te komen tot een positief toekomstbeeld. Stadslab werd geconfronteerd met de torens en de verdichtingsplannen.

In crisistijd werden oude panden in het Baankwartier opgekocht door projectontwikkelaars en kende het Baankwartier forse leegstand. Hoe komen we tot een kwaliteitsontwikkeling? Stadslab heeft er 10 jaar werk in gestoken en kwam tot een mooi boekwerkje. Jan Nas kwam vanuit de van Oldebarneveldstraat naar een grotere woning in het Baankwartier.

Het was een dorp met twee kerken, de Heksenketel een restaurants waar je door heksen werd bediend, een methadon en gecontroleerde heroïneverstrekking, een vrouwenopvang voor de meiden van de Keileweg. Je trok er je wenkbrauwen van op, maar Jan maakte de sprong. Al vond hij het in het begin unheimisch. Jan werd later beheerder van het Waalse kerkje en bracht het Baankwartier in beeld. Kan iemand zijn werk voortzetten?

Hij is blij dat het fotowerk nu echt naar buiten komt en een tijdsbeeld geeft. Buurtbewoonster Annemiek ook op foto met haar dochter Helen, vertelt over het fotowerk van Evan van de Mos. Hij legde alles op de gevoelige plaat vast vanuit zijn flat. Toen had je nog niet die hoogbouw. Hij kon nog de voorbijvarende boten op de Maas vastleggen. En wat de denken van de spelende kinderen in de zandvlakte bij de metroaanleg?

Ze bouwden huizen met losse stenen. Als we bij het vertrek langs de grote etalage struinen zien we nog de nu nog gedempte singel langs het Waalse kerkje lopen en de kinderen van het weeshuis. Cool was een arme wijk. De transitie is op hartverscheurende wijze in beeld gebracht. De tentoonstelling kan bezocht worden op elke vrijdag en zaterdag, van 14.00 tot 17.00 uur.

(Ed de Meijer)Gerelateerde artikelen