Culinair Scheepvaartkwartier
In 1988 opende het inmiddels beroemde café Loos zijn deuren. De eigenaar van het eerste buitenlands ogende café-restaurant van Rotterdam, zoals een krant het bij de opening omschreef, was Hans Loos.
Het café en de naam ervan waren bedoeld als een ode aan zijn overgrootvader Cornelis Loos, die voor de oorlog een gelijknamig etablissement bestierde aan het Hofplein. Het toenmalige Café Loos was gevestigd in het ronde voorgebouw van het Hofplein station, waar de elektrische trein naar Scheveningen vertrok.
Jonge Rotterdammers spraken er graag af en reizigers dronken er nog even iets voor ze in de trein stapten. Het bombardement van 14 mei 1940 maakte aan dit alles een eind. Net als het station verdween Café Loos van de kaart.
Het nieuwe Café Loos, met de uitstraling van een Parijse bistro, maakte al snel naam voor zichzelf. Dat was geen gegeven, want eind jaren 80 was het Scheepvaartkwartier vooral een plek voor animeerbars en minder voor eetgelegenheden op stand.
De komst van Loos kan gezien worden als het begin van een gevarieerd café-restaurant aanbod in dit historische deel van de stad. Oprichter Hans Loos was later, net als zijn compagnon Daan van der Have, eveneens betrokken bij de start van Hotel New-York op de Kop van Zuid.
Parkheuvel
Op de plaats waar meer dan 10 jaar eerder café Bellevue afbrandde, liet chef kok Cees Helder in 1986 een nieuw restaurant bouwen: Parkheuvel. Het lage witte gebouw, een culinair paleisje, ligt aan de rand van het Park en gasten kunnen door grote ramen uitkijken over de Maas.
De locatie sprak Helder direct aan. ‘Hier leeft het oude Rotterdam van voor de oorlog nog. Hier wordt het verleden opgehaald bij een hapje en een drankje. Het is pure nostalgie: Op de plaats van het vroegere Bellevue, eten met uitzicht op al het scheepvaartverkeer, de Rijn- en Maashaven en Katendrecht.
’ De chef kok onderscheidde zich met zijn aanpak. In plaats van minuscule, pretentieuze hapjes zette hij zijn gasten liever een goed bord eten voor. In gesprek met het Vrije Volk liet Helder in 1988 weten geen Michelin ster te ambiëren, maar twee jaar later had Parkheuvel er toch één te pakken.
In 2002 was Helder de eerste Nederlandse chef kok die drie sterren wist te behalen. Parkheuvel was ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste namen in de Nederlandse culinaire wereld. Sinds 2006 is de keuken van Parkheuvel het domein van chef kok Erik van Loo.
Een nieuwe eigenaar betekende dat het restaurant twee van de drie Michelin sterren kwijt raakte, maar onder leiding van Van Loo won Parkheuvel er in 2009 weer één terug.
De locatie woog wellicht mee in het oordeel van de inspecteurs. Uit het Vrije Volk: ’ Aan de Heuvellaan in het Park onder de Euromast. Zittend in het halfronde gebouw, genietend van het altijd boeiende leven op de Maas, smaken de gerechten des te beter, het geeft de maaltijd een extra cachet dat de sterrenuitdelers eveneens gegrepen moet hebben.’
(Uit Drie Eeuwen Stadsleven Aan De Maas)
(EdM)