Daktuinieren in hartje centrum
Tekst en foto’s Joke Mulder
De eerste reacties op onze oproep voor de nieuwe column over Stadstuinieren zijn binnen.
Stel je voor dat je midden in het centrum van Rotterdam woont met twee dakterrassen met een gezamenlijke afmeting van 90 m2. In deze tijd van woningnood is dat een luxe.
Maar toen Saskia Hattink in 2015 haar appartement in de zuidtoren van het Timmerhuis kocht was van woningnood nog geen sprake en begon de huizenmarkt net weer aan te trekken, waardoor zij haar voormalige huis aan de Helipoort wist te verkopen en als één van de eerste bewoners in haar huidige riante stadsappartement kon trekken.
Het Timmerhuis waar Saskia woont, ligt tussen de Meent, het Haagseveer en het Rode Zand. Na een flinke verbouwing en uitbreiding van het Stadstimmerhuis is het een combinatie van oude en nieuwe architectuur geworden, waar het architectenbureau O.M.A. van Rem Koolhaas verantwoordelijk is voor het ontwerp.
Saskia komt oorspronkelijk niet uit Rotterdam. Ze is geboren in Ghana en opgegroeid in Zeeland, in de buurt van Arnemuiden. Haar ouders werkten ruime tijd in Afrika en 3 jaar nadat Saskia geboren was, zijn haar ouders teruggegaan naar Nederland en hebben zich in een gehucht in Zeeland gevestigd. Daar heeft zij het merendeel van haar jeugd doorgebracht.
Eerst lagere school en voor de middelbare school naar Middelburg. Na de middelbare school besloot zij in Tilburg een twee jarige opleiding bij Schoevers te volgen. Die tijd ligt ver achter haar. Saskia is inmiddels al meer dan 25 jaar advocaat, en zij werkt daarnaast als extern vertrouwenspersoon.
De liefde voor Rotterdam is pas later aangewakkerd, terwijl de liefde haar wél naar Rotterdam bracht. In Vlissingen leerde Saskia een jongen kennen waar ze verliefd op werd. Hij kreeg een baan aangeboden in de buurt van Rotterdam en ze besloten samen naar Rotterdam te verhuizen. Hoewel Rotterdam … ze gingen eerst in Hoogvliet wonen. Na een tijdje ging de relatie uit en trok Saskia tijdelijk in bij een vriendin die aan de Rochussenstraat woonde, “toen een wijk met veel drugoverlast en straatprostitutie van de tippelzone van de G.J. de Jonghweg”.
In die tijd, eind jaren tachtig, was Rotterdam voor haar een grote, grauwe vervallen stad met veel drugoverlast en criminaliteit. De overgang van een klein gehucht naar een grote stad als Rotterdam heeft zij best wel als heftig ervaren. “Dus niks liefde op het eerste gezicht met Rotterdam”. Achteraf is zij wel heel blij met deze stap naar Rotterdam.
Na nog wat omzwervingen via Spangen en Heliport, “die huisjes met de puntdaken”, maakte zij de ‘architectonische stap’ naar het Timmerhuis.
Het wonen midden in de stad bevalt haar heel erg goed, maar vooral de ligging en de grootte van de dakterrassen waren voor haar het doorslaggevende motief. Het huis moest open en ruimte geven, vooral het buitengevoel moest aanwezig zijn. “Moet je kijken, Rotterdam ligt aan je voeten”. Vanaf het begin af aan is zij bezig geweest met de inrichting van het dakterras. Dit is allemaal heel geleidelijk gegaan.
Maar de groene vingers, het tuinieren heeft zij van jongs af aan meegekregen. “Het zit in mijn DNA, niet zo verwonderlijk met een moeder die als eerste vrouw was afgestudeerd aan de Hogere Tuinbouwschool en een vader die bosbouw in Wageningen had gestudeerd”. In Zeeland hadden haar ouders een vrijstaand huis met ruim een hectare grond eromheen, wat gevuld was met een grote moestuin, een bloementuin en een weiland met paarden.
Criteria om te tuinieren zijn voor Saskia, dat de planten weersbestendig moeten zijn, zon en wind en het liefst groenblijvend. Verder wil zij graag het hele jaar bloeiers op haar terras. “Dat is nog best wel een uitzoek werk, daarom tuinier ik voornamelijk door te Googelen en zelfstudie”. Planten haalt ze voornamelijk bij kwekerijen in de buurt en op de markt. Ook niet onbelangrijk is dat Saskia rekening moet houden met de belasting van het dakterras. De belasting mag max 250 kilo per m2 zijn, dus dat moet ik ook met kwekers bespreken. De oplossing is dat de bakken ook maar gedeeltelijk gevuld zijn met grond”.
De terrassen heeft zij nu zo ingericht dat het een groene buitenomgeving creëert. Het gaat haar vooral om de compositie en sfeer die het huis en het terras moeten uitstralen. “Het moet vooral een ontspannende vakantiesfeer geven. Als het zonnig en warm is kunnen alle schuifdeuren open en worden de terrassen met de woonruimtes verbonden, dan doet alleen het uitzicht je nog aan Rotterdam denken”.
Haar dag begint met een koffietje op het terras en dat eindigt meestal met het inspecteren van haar planten. “Er is altijd wel wat bij te knippen of te plukken. Met de handen in de aarde het onkruid eruit halen, voordat je het weet ben ik verloren in de planten en vergeet ik de tijd”.
Wat Saskia betreft zou Rotterdam ook best nog wel wat groener mogen. Dat het grasveld voor de Markthal is verdwenen vindt zij heel jammer. Maar zij is het nu wel gewend, want in de 10 jaar dat zij in het Timmerhuis woont, heeft zij het centrum snel zien veranderen. De studentenhuisvesting achter Dudok en de top van V&D, maar vooral de herontwikkeling van het voormalige postkantoor aan de Coolsingel, POST Rotterdam, heeft de meeste impact gehad op haar woongenot.
“De bouw heeft ook een tijd stilgelegen omdat wij als bewoners een rechtszaak tegen de bouw van deze 150 meter hoge toren aanspande”. Echter, in maart 2021 is er een einduitspraak door de Raad van State gedaan die het beroep ongegrond verklaarde en in juli 2021 is men begonnen met de bouw. Saskia begrijpt heel goed dat er plekken moeten komen om te wonen, “maar in POST Rotterdam komt echt geen sociale woningbouw”. De herontwikkeling van het postkantoor betekende ook dat een groot deel is gesloopt. “Eeuwig zonde. Er is al zoveel verloren gegaan bij het bombardement in 1940.”
Een troost voor Saskia is dat zij haar uitzicht op de gemeentelijke en gemeenschappelijke tuinen van het Timmerhuis blijft behouden. “Het betekent alleen dat ik een ander plekje op mijn terras moet opzoeken om te zonnen en misschien wel wat meer hoge planten en bomen op m’n terras moet plaatsen”.
(Joke Mulder)
Oproep: Heeft u een mooie stadstuin, een groen balkon, een fantastisch dakterras, een groene oase of een ‘rafelrandje’ groen waar u trots op bent en wat u graag met de lezers van de Stadsruit wilt delen, dan hopen we dat u contact met ons wilt opnemen op dit mailadres: pers@stadsruit.nl