Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

De staat van de straat – Glashaven

Aan deze kant: de bloemperkjes. Vergroening van de gemeente, in samenspraak met de bewoners. Er woedt een stille strijd tussen plantenliefhebbers en hondenuitlaters. Ook zijn er de nieuwe ondergrondse vuilcontainers. Het buurt-café heeft de corona met moeite overleefd, voor de koffiebar staan de jonge hipsters buiten in de rij.

Op de hoek: buurman H. Oud maar mobiel, zoals de beleidsmakers dat graag zien. Hij heeft moeite met oversteken. Buurvrouw M. is er vorig jaar ook al aangereden, een gebroken heup. Wat wil je, het is hier een toegangsweg naar het centrum. Nee, die zebra neemt-ie niet, die zit net in een bocht, daar kunnen ze je helemáál niet zien. Gelaten wacht hij op een gat in de autostroom.

De overkant: die staat al jaren leeg, wacht op ‘herontwikkeling’. Op de begane grond is er de Spar, de broodjeswinkel voor het kantoorpersoneel, een kapper, sinds kort nòg een kapper. De Speelfabriek en het pop-up-restaurant zijn al weer weg. Boven de Spar zijn ze aan het bouwen, er worden een paar verdiepingen op gezet, dat worden studentenwoningen.

Tot die tijd gaat de ingang van de Spar schuil achter stellages die wortelen in spaanplaat. Gratis grafitti. Op de hoek, bij de Scheepmakershaven, zijn ze een nieuwe toren van plan. De paar bomen die er stonden zijn al weggehaald maar die komen terug, zeggen ze.

Buurman H. zegt dat de straat er met al die bouw niet overzichtelijker op wordt. Als de autostroom toch even stokt, steekt hij behoedzaam over met zijn boodschappentas.Gerelateerde artikelen