Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

De staat van de straat – Plein 1940

14 februari 2023

Tussen de buien door schijnt het zonnetje. Zo, hèhè. Effe zitten. Gelukzalig ploft buurman J. neer op de bank. Eerst een sjekkie. Hier mag je tenminste roken, op zo’n terras van zo’n nieuwe hippe tent niet. Kost nog geld ook. Nee, dan hier. Lekker bankje. Uitzicht op Zatkini.

En als je geluk hebt, op de meisjes. Vooral van de zomer. Buurman J. maakte het liefst zijn ommetje rond lunchtijd, want dan zag je de meeste jongelui. Van die hogeschool op de hoek, veel toeristen ook. Vaak liepen ze in groepjes rond het beeld van Zatkini. Wilden ze een foto maken, van mekaar, of van zichzelf, zo’n selfie. Valt nog niet mee, want Zatkini staat hoger dan je denkt.

Dan kon je ze goed bekijken, de meisjes. Vrolijk gekleed, mooie benen, bruin. Jammer van die blauwe schimmel erop, mijmert hij. Tattoos op benen, buurman J. houdt er niet van. Zonde. Zelf heeft hij een hartje op zijn onderarm, dat is toch genoeg? Laatst zag-ie er nog een met een grote rooie in d’r nek, het leek wel een huidziekte.

 ’s Zomers zie je soms een heel gedicht op zo’n blote rug. Als je dan dichtbij komt om te lezen wat er staat, kijken ze je aan of ze je willen vermoorden. Nee, zulke tattoos hoeven niet van buurman J. Mode. Of die broeken met van die grote gaten. Zijn nog dure broeken ook. Voor dat geld kun je toch een móóie broek kopen? Nou dan.

’s Morgens had je hier ook vaak groepjes jongens en meiden die gymnastiek doen. ’s Avonds trouwens ook. Draagbare muziek d’rbij, stonden ze zich in het zweet te werken. Buurman J. hoeft dat niet, die kijkt liever. Nog maar een sjekkie. Of ’s middags, dan kwamen hier die jongens met die wielplanken kunstjes doen.

Knap. Net een circus. Buurman J. wilde wel eens klappen, maar hield zich in. Dat vonden ze vast niet goed. Alleen moesten ze die stenen die ze loshalen, ook weer terugzetten. Je breekt je nek er bijna over. Of dan kwam er iemand een balletje slaan tegen de muur van het Maritiem Museum.

Of een beetje voetballen. Maar dat was van de zomer. Het plein ligt er nu verlaten bij. Buurman J. staat moeizaam op. Nog een paar maanden, dan is het weer zomer.

(PA)Gerelateerde artikelen