Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Dementievriendelijk en meer

De bijeenkomst dementievriendelijke wijken op 15 december 2022, die door wmo radar in samenwerking met Alzheimer Nederland in het centrumgebied van Rotterdam was georganiseerd, had als doel bewoners en vrijwilligers alert te maken op signalen die zouden kunnen wijzen op dementie. Welke signalen dat zijn en hoe je vervolgens kunt handelen, kan je vinden op www.samendementievriendelijk.nl 

Tijdens de gesprekken die volgden, vertelde een ervaringsdeskundige, dat mensen in de rij bij de kassa van de supermarkt hun ergernis kunnen laten blijken als hij niet snel genoeg afrekent. Wanneer hij dan zegt Alzheimer te hebben, verandert vaak de houding van die mensen.   

De realiteit is echter dat mensen altijd bepaald gedrag kunnen vertonen waarvan niet direct duidelijk is waardoor dat veroorzaakt wordt. Want, om bij dementie te blijven, de persoon in kwestie weet misschien nog helemaal niet dat die ermee kampt.

Of weet het wel, maar wil dat niet benoemen of is niet mondig genoeg om dat te doen. En het kan ook zijn dat die persoon helemaal geen dementie heeft en dat zijn gedrag door iets anders komt.

De conclusie van de bijeenkomst is dat het goed is om alert te zijn op buurtgenoten met signalen van dementie en dat je weet wat je moet doen om die persoon te helpen als dat nodig is.

Maar de campagne ‘samen dementie vriendelijk’ is misschien ook een pleidooi om sowieso wat meer oog en coulance voor elkaar te hebben in de wijk waar je woont.

Sandro Toma, mantelzorgcoach wmo radar centrumgebied, atoma@wmoradar 06-54967291Gerelateerde artikelen