Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Depot Boijmans Van Beuningen 

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het depot staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in Museumpark in Rotterdam. Bezoekers zien het resultaat van 174 jaar verzamelen. Meer dan 154.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten met vijf klimaten. Naast de objecten zijn alle werkzaamheden die komen kijken bij het beheer en onderhoud van een collectie te zien.

Nu te zien: Lievelingen

Sinds 23 maart zijn in Depot Boijmans Van Beuningen ruim zeventig schilderijen en een tiental sculpturen te zien in de tentoonstelling ‘Lievelingen’. Deze is officieel geopend door Said Kasmi (wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen).

Denk aan bekende namen als Rembrandt, Van Gogh, Picasso, Dalí en Magritte, maar ook aan de iconische De Toren van Babel en werk van Rachel Ruysch, Charley Toorop, Jean-Michel Basquiat en nog veel meer.
Op de derde en vierde verdieping van Depot Boijmans Van Beuningen zijn de Lievelingen XL te zien. Dit zijn veertien werken van groot formaat, zoals het schilderij Grey,Orange on Maroon, No 8 van Mark Rothko en de spiegelkamer, Infinity Mirror Room – Phalli’s Field (Floor Show) (1965 (1998)) van Yayoi Kusama. 

De lievelingen worden gepresenteerd op glazen ezels, deze presentatievorm is bedacht door de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi (Rome 1914- São Paulo 1992). Door de achterkant van het schilderij zichtbaar te maken, kom je meer te weten over het kunstwerk. Bijvoorbeeld over gebruikte technieken, aantekeningen van kunstenaars of merktekens van eerdere eigenaars.

Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24, 3015 CX RotterdamGerelateerde artikelen