Drukbezochte informatiemarkt
In de Schotse Kerk beleefden we een drukke informatiemarkt. Een twintigtal kramen stonden opgesteld. Ik start bij de Maasbode in opbouw, ongetwijfeld 1 van de bijzonderste gebouwen van Rotterdam. De architect laat zich inspireren door de stadsociologie. In de straat heb je zowat contact met 10 tot 15 buren. Het gebouw bestaat dan ook uit straten.
Langs de straten staan drie laagse eengezinswoningen waar in Rotterdam behoefte aan is. De straten zijn 6 meter breed en 9 meter hoog. De straten liggen boven elkaar. Ook de entree is een straat waardoor je naar de inpandige fietsenstalling gaat op de eerste etage. Ook bij de entree maakt je een babbeltje met andere buren. Via de hof achter het gebouw kom je bij de parkeergarage. De vergroening van Het Landje wordt gezien als een positief punt, al maakt de Schotse kerk zich bezorgd over ballen in de tuin.
Voor september 2025 staat de vergroening van het Hofplein op de rol. Oude grote bomen in de opslag worden gebruikt om een park te creëren naast de fontein. Er komen ook bankjes in dit stadspark en de trams gaan langzamer rijden. Nadruk ligt op de biodiversiteit. Het Hofplein gebeuren wordt geshowd op een heuse bakfiets. OpzoomerMee bepleit vergroenen van je tuin.
De riooldienst laat ons een enorme klonter zien van doek en vet waar ze mee te kampen te krijgen. Ze hebben kolkenzuigers en schepwagens. Ze doen regelmatig inspecties van het grote riool. Boomwortels zijn soms ook een boosdoener. Belangrijk is de verstopping te melden via meldR.
Bouwen en hun impact
Baan 159-163, de oude Dovenschool, wordt afgebroken maar het oude Stedin gebouw wordt in het plan opgenomen. Er komt een gebouw van 14 verdiepingen boven het oude Stedin gebouw. In het gebouw komen 6 lokalen voor school Het Landje. Op de begaande grond komt horeca. Op deze manier worden 100 woningen gemaakt waarvan 20% in het middensegment.
Baanblok een aanpalend project wordt een sociaal project. Het komt op de plek van het GGD gebouw. Het historische deel blijft bewaard, de achterkant wordt gesloopt. Er komt een zorgcentrum en een sportzaal. Met de gemeente moeten nog knopen door gehakt worden. Men verwacht goedkeuring medio 2025. De Baantoren is in volle aanbouw. Er komen 427 huurappartementen, 76 van 50 vierkante meter, 229 van 65 vierkante meter, 85 van 60 vierkante meter en 36 van 105 tot 115 vierkante meter.
De huurders kunnen beschikken over een inpandige fietsenstalling die plaats geeft aan 1000 fietsen. Er komt ook een fietsenwinkel en een automatisch parkeersysteem voor de auto’s. de bewoners krijgen een gemeenschappelijke tuin en een lobby. WMO Radar presenteert haar teams Jeugd en Ouderen. Spirit 55+ wijst op toeslagen voor ouderen en Cool aan de gang heeft een najaar programma met Halloween, Tijd Voor Cool en Kerst. De Wijkraad presenteert haar prioriteiten: groen, gezond, gezellig en inclusief.
Groot onderhoud en zonnepanelen.
Woonstad laat 2 groot onderhoudsplannen zien. Het gaat om de studentenwoningen, Schiedamsevest en de Schiedamsesingel flats. Bij de Schiedamseingel flat zijn ook kopers, georganiseerd in een VVE. 70% moet toestemming geven om het groot onderhoudsplan te realiseren. Het plan bestaat uit vervangen van ramen en kozijnen, het schoonmaken van de platen en herstellen van de houdwerk op de balkons.
De Schiedamsevest moet een nieuw dak krijgen, het beton dient hersteld te worden, de kozijnen worden vervangen, keuken en badkamer worden vernieuwd. De Schiedamsevest is historisch erfgoed. De zonnepanelen op Het Landje werken prima en brachten al 43.800 KW/uur op. Dat meldt de trotse Stadsdriehoek Energiegroep. Ze focussen zich nu vooral op openbare gebouwen. De Vraagwijzer is aanwezig.
Je kan makkelijk een afspraak maken via 14010. Voor structurele klachten kan je een afspraak met de wijknetwerker. Op een groot bord kunnen de bewoners hun reacties plakken. Hier volgen ze: Een vergaderzaaltje voor het uitwerken voor bewonersideeën. Een sportschool. Een Huis van de Wijk voor Cool. Bewoners vinden Cool een fijne buurt.
De vergroening van het Landje wordt toegejuicht. Het sociale Baanblokplan wordt omarmd. Komt er ook een oplossing voor de bewoners die de huidige sportkantine gebruiken voor de buurtband en de dartclub? Al bij al was het een zinvolle bijeenkomst.
(Ed de Meijer)