Feestelijke heropening zorgcentrum Atrium
Foto’s Anne-Marie Höppener
In de week van 11 maart jl. vond er een feestelijke heropening plaats van zorgcentrum Atrium. Omdat Atrium zich vooral richt op bewoners voor wie kunst en cultuur belangrijk zijn, was er elke dag een culturele activiteit.
Zo werd op 11 maart een dansworkshop gegeven door het Scapino ballet. Iedereen kon meedoen, al was het maar alleen met handen of voeten. Op 12 maart was er een poëziemiddag met gedichten, korte verhalen en zang.
Aan deze middag deden professionals mee: de opening werd verzorgd door Rien Vroegindeweij met een herinnering aan dichter Hans Sleutelaar, die zijn laatste levensjaren in Atrium heeft doorgebracht.
Van hem is ook de tekst boven de ingang van het zorgcentrum. Maar ook amateurs lazen hun al dan niet zelfgeschreven gedichten voor. Een wijkbewoonster declameerde haar eigen gedichten zelfs uit haar hoofd.
Op 13 maart verzorgde het gezelschap Wilde Eend een voorstelling met verhalen en muziek uit de joodse verteltraditie. Op 14 maart was de officiële opening met genodigden. Naast de gebruikelijke toespraken werd de opening opgeluisterd door de Rotterdamse zanger Arie van der Krogt. Hij had zelfs een clublied voor Atrium gemaakt. We konden allemaal meezingen. Arie had een tekst gemaakt voor Atrium op de wijs van het clublied van voetbalclub Sparta.
Daarbij waren de letters uit het refrein: S.P.A.R.T.A. veranderd in A.T.R.I.U.M. Hier werd uiteraard enthousiast op gereageerd. Ook was er een officiële openingshandeling in creatieve zin. Mevrouw Verbaten, een 100-jarige bewoonster die al 19 jaar in Atrium woont, plakte het eerste plaatje van een collage over Rotterdam.
De week werd afgesloten op vrijdagmiddag met diverse activiteiten. De “muzikale voddenman” Roland Vonk, bekend van radio Rijnmond, vertelde een uur lang over muzikale en andere geschiedenis van het gebied rondom Atrium. Wist u, dat Abraham Tuschinski, die voor de oorlog 5 bioscopen in Rotterdam heeft opgezet, begonnen is met een landverhuizershotel Hotel Polski aan de Nadorststraat?
Deze straat bestaat niet meer, maar Roland had de oude en nieuwe plattegrond van Rotterdam over elkaar heen gelegd en ontdekt, dat dit hotel precies tegenover het huidige Atrium moet hebben gelegen. Ook was er die middag een goed verzorgde high tea en een creatieve inloop workshop in het atelier. Dit atelier, dat ook gebruikt kan worden door organisaties en bewoners uit de wijk, is te vinden in de voormalige keuken van het zorgcentrum.
Nieuwsgierig hoe het nieuwe Atrium eruitziet? Loop eens binnen en neem een kijkje.
(Martine Romer)