Flying Gras Carpet in de Rijstuin
Tekst en foto’s Joke Mulder
Je moet het weten anders zie je het niet. Maar achter de bibliotheek, verscholen tussen de kubuswoningen van Piet Blom, de bibliotheek en de flats aan de Mariniersweg ligt aan de Rijstuin sinds kort een ‘Flying Grass Carpet’, een kunstig grastapijt. Het is een tijdelijke installatie die als bewonersinitiatief in samenwerking met Studio ID Eddy en HUNC-design is gerealiseerd.
Bewoners aan de Mariniersweg ergerden zich al langer aan deze achteraf gelegen en verwaarloosde plek. Het bleek een ontmoetingsplek te zijn geworden van dealers, gebruikers en andere louche zaken. Auto’s werden op stoepen en pleinen geparkeerd. Het trok een publiek en gedrag aan waar de bewoners niet blij van werden. Na gezamenlijk beraad hebben ze een bewonersinitiatief ingediend bij de Wijkraad Cool, Scheepvaartkwartier en Stadsdriehoek. De aanvraag werd gehonoreerd en dat was de start van het Flying Gras Carpet project aan de Rijstuin.
Het Flying Gras Carpet project is een concept van studio ID Eddy en HUNC-design. Beide ontwerpbureaus her-ontwikkelen al langer gebieden in steden om saaie en grauwe plekken weer kleurrijk, aantrekkelijk en levendig te maken. Het Flying Gras Carpet is met deze doelstelling ontworpen en heeft een tijdelijk karakter.
Het is een ‘vliegend tapijt, gemaakt van kunstgras, wat van plek naar plek kan vliegen’. Er is voor kunstgras gekozen omdat het stevig is, makkelijk in de openbare ruimte gelegd kan worden waardoor er geen aanpassing gemaakt hoeven te worden. Het is ‘instant-green’.Op verschillen locaties in Rotterdam heeft al eerder een Flying Gras Carpet gelegen, zoals op het Grote Kerkplein, op het Noordplein en bij het Maritiem museum. Mocht u dat gemist hebben, dan kunt u nog met eigen ogen het gigantische Flying Gras Carpet op het Schouwburgplein gaan bewonderen.
Wat de ontwerpers met het tapijt willen bereiken, is dat kale en onvriendelijke pleinen omgetoverd worden in uitnodigende, kleurrijk, speelse plekken. Het moet de bewoners en bezoekers uitdagen om elkaar te ontmoeten, een speelplek voor kinderen zijn, het moet een glimlach op je gezicht toveren. Maar ook een plek waar je in een aangename en veilige omgeving een boek kan lezen.
Als je naar het Schouwburgplein kijkt zijn ze hier zeker in geslaagd. Het is bijzonder hoe een tapijt van kunstgras een plek kan omtoveren en betoveren. Overdag heeft het de ontmoetingsfunctie voor ouderen en kinderen en aan het eind van de middag is het een ontmoetingsplek voor jong en oud, waar men graag komt ‘chillen’. Niet voor niets heeft het Flying Grass Carpet in 2009 de Dutch Design Award gewonnen.
Het project is geïnspireerd op het Perzische tapijt. Om exact te zijn, het Perzische tapijtje wat vroeger bij de grootouders van initiatiefnemer Eddy op tafel lag. Eddy herinnert zich nog dat op zondag iedereen daar samen kwam. “De kinderen kregen Ranja en de ouderen dronken Jenever. Het was de plek waar de familie bij elkaar kwam”.
De ontmoeting, het samenkomen en de gezelligheid heeft het collectief opgeschaald naar het concept van de Flying Grass Carpet. De ontwerpen van de tapijten verwijzen naar bloemen en iconische gebouwen in de stad. “Als je goed kijkt herken je de kubuswoningen, de markthal en de Erasmusbrug”.
Terug naar de Rijstuin. Het idee achter de inrichting van de Rijstuin is volgens Eddy, ‘dat als je een plek zo gezellig maakt dat het een ander publiek gaat aantrekken, dealers en gebruikers zich ongemakkelijk gaan voelen om openlijk op deze plek te gaan dealen of te gebruiken. Met de installatie is er dan ook een eind gekomen aan het wildparkeren, dealen en rondhangen.
Daarnaast is het voor de bewoners een leuk plekje om te komen zitten en andere buurtbewoners te ontmoeten’.
Hoewel dat zitten wel betrekkelijk is. Er staat een Flocci waar een bankje op is geplaatst die plek biedt aan krap twee personen. Er is bewust gekozen om in de Rijstuin niet meer bankjes en zitjes te plaatsen. Men wil niet dat alsnog buitenmeubilair een aanzuigende werking heeft op de dealers en gebruikers.
“Dan gaan ze alsnog weer die plek gebruiken”. De installatie aan de Rijstuin bestaat eigenlijk uit twee kunstwerken. Het eerste is het Flying Gras Carpet en daarnaast de Flocci. De Flocci is een soort van plantenbak, gemaakt van lokaal gerecycled huishoudafval en ontworpen om meer biodiversiteit in de stad te brengen en om elkaar te ontmoeten. Het is een modulair systeem. De verschillende modules kunnen in elkaar geschoven worden en vormen tezamen een bloemvorm of een aaneengesloten patroon.
Het initiatief aan de Rijstuin kan op veel positieve reacties van omwonende en bezoekers rekenen. Men hoopt dat het een blijvende installatie is en dat die niet op de schop gaat, zodra de verbouwing van de bibliotheek begint.