Zaterdag, 5 oktober 2024
Logo de Stadsruit

Heilige Huisjes in Cool

Heilige Huisjes is een stedelijk evenement waarbij kerken en geloofsgemeenschappen hun erfgoed tentoonstellen en een bijdrage leveren tot cultuur. In Cool werden 4 kerken bezocht door een 100 tal belangstellenden. De bezoekers werden vooraf gegaan door een heuse Schotse doedelzakband.

De start was bij de Waalse kerk die dateert uit de jaren 30. Er werd een rondleiding gegeven door bewoner Jan Nass. De kerk heeft vooral een culturele betekenis. Er is een dienst voor een 30 tal Frans sprekenden. Van de Waalse kerk ging het naar de Eendrachtskapel, genoemd naar de heilige Ignatius van Loyola. De kerk dateert van 1871 en is ontworpen door een Belgisch architect in Neo Romaanse stijl.

De kerk speelde een belangrijke rol in de opvang van Belgische vluchtelingen tijdens de tweede wereldoorlog. In 1968 kwam er een gemeenschap van nonnen Benedictinessen vanuit Brussel. De kloosterzusters waren van de orde van de eeuwige aanbidding en zorgden voor een 24 uurs aanwezigheid bij de heilige hostie. De zusters hebben de kerk enigszins versobertd.

Ze zetten zich in voor maatschappelijk werk en medische hulp aan Afrika. Hieruit is Memisa gegroeid. Op vrijdag en zaterdag om 10.45 uur zijn er diensten voor de oude garde, een twintigtal mensen. Op zondagochtend is er een dienst voor Oekraïners en zondagavond komt de studentenparochie met wel 130 deelnemers. De kerk geeft ook plek aan klassieke concerten.

Iconen

Van de Eendrachtskapel ging het naar de Russisch orthodoxe kerk op de heuvel. De kerk is gewijd aan de heilige Alexander en heeft een prachtig scherm met iconen van heiligen. Het scherm heeft drie deuren waarvan de middelste slechts open gaat op bijzondere dagen.

De bouw van de kerk werd mogelijk gemaakt door de schenking van twee bemiddelde dames en de inzet van burgemeester Peper. Ze is gebouwd door Russische werklui. De gouden koepel komt rechtstreeks uit Rusland. De kerk wordt wekelijks bezocht door 90 gelovigen waaronder ook Grieken en Roemenen.

Van de Russische kerk gaat het met de pipers naar de Schotse kerk. Opvallend zijn de brandgeschilderde ramen met de heiligen, de brandende braambos en het wapen van Glasgow. De kerk wordt bezocht door 90 gelovigen, slechts een derde zijn Nederlanders. De anderen zijn vooral Engels sprekende Afrikanen. De Church of Scotland heeft diverse internationale vestigingen. 

Noorderdicht

Na een heerlijke soepmaaltijd startte Noorderdicht met een spetterend programma. Schot Gino deed de introductie van de dichters. Hij citeerde mooie dichtregels van Burns en Robert Scott over de boeiende Highlands. ‘You follow the high road. I follow the low road. I never meet my true love again.’ Zangeres Micheline met gitarist Farid zong prachtige liederen. ’Find away to breath again.’

Dichter Wessel Klootwijk heeft het over zijn lief als dagdromer. ‘Als je wakker wordt zet jij de toon. Ik luister naar mijn lievelingslied op mijn telefoon.’ Niets is voor hem voor eeuwig en eenvoud vindt altijd zijn weg terug. Tony Vendevogel houdt het bij sience fiction. De gelande Alien begrijpt niets van de verkopers in het warenhuis die geen enkel contact hebben met de makers.

Poetry International

We gaan weer naar de Waalse kerk, waar Poetry International is neergestreken. De 15 jarige Tamia do Rosario debiteert haar gedicht ‘ik ben niet meer bang’ uit de bundel Mondig Zijn. Ruth Lasters citeert uit haar bundel Tijgerbrood de gedichten De Appel Van Eva en Aanzoek naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Verena Ward brengt dromerige Indi Pop. Ze is beweeglijk en mengt zich in het publiek, een echte performer. In de tuin van de Waalse kerk een echte oase, genieten we van een drankje.  

(Ed de Meijer)



Gerelateerde artikelen