Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Heilige huisjes op Cool Zuid

Tekst Ed de Meijer

Cool Zuid heeft ene viertal kerken waar we tijdens het evenement Heilige Huisjes in processie langs gingen. We waren met meer dan 50 belangstellenden. De stoet wordt begeleid door drie trommelaars. We starten bij de Waalse kerk. ’s Middags zal Scapino daar een dansworkshop geven. Nederland had een negental Waalse kerken waarvan er nog twee over zijn.

Waalse protestanten kwamen naar het noorden op de vlucht voor de Spaanse inquisitie. De Waalse kerk werd gebouwd in 1923 en viert op 8 september haar honderdjarig bestaan. De kerk stond oorspronkelijk bij een singel, die gedempt werd met de puin van het bombardement. Het orgel is ouder dan de kerk, wat groot zodat de organist zich moet inhouden. Het is een warme kerk met artistieke lusters.

De kerk is populair voor trouwerijen. Eenmaal per maand is er een kerkdienst in het Frans. De stichting Boei is officieel eigenaar en zorgt voor het onderhoud voor dit historisch gebouw.

Kapel in gevaar
Van de Waalse kerk gaan we naar de Eendrachtskapel. De kapel is in slechte bouwkundige staat, maar hopelijk nog te redden. In afwachting van een definitief bouwrapport is ze gesloten nadat stukken uit het barokke plafond vielen. Kerkgangers en bewoners maken zich grote zorgen over dit erfgoed. De kapel was vroeger verbonden met een nonenklooster.

De zusters van de voortdurende aanbidding. In ploegen dienst baden telkens twee nonnen vóór het heilig sacrament. Via een podcast maken we kennis met commentaar van de buren. Een buurman kwam als kind met zijn oma naar de mis en vond de donkere ruimte en de zwarte nonnen wat luguber. Al was de kapel geen parochiekerk, het was een oase in de buurt. Het oorspronkelijke binnenwerk is op een later moment vervangen door een barok inrichting en prachtige glas in loodramen.

Vóór de sluiting was er een studentenkoor en een gregoriaans koor. We konden genieten van een Salve Regina.

Schotten in beeld

De Schotse kerk bracht via een theater stuk Schotse migranten in beeld: Pam en Steve. Ze leerden elkaar kennen op scherm les en werden verliefd. En garde! Pam werkten op een Kostschool en Steve had scheikunde gestudeerd. Pam wordt zwanger en als Steve een goede baan krijgt in Nederland, besluiten ze een Hollandse zoon op klompen te krijgen.

Ze zijn helemaal geïntegreerd en eten alleen Turkey met Christmas. In de Schotse kerk ontmoeten ze nog een stukje Engeland. De zoon is uitgeweken naar Australië en wordt een Australian cowboy. De Schotse kerk heeft wekelijks tachtig bezoekers, waaronder Engels sprekende Afrikanen en jonge experts die in Rotterdam studeren. Als Schotten heten ze iedereen welkom.

Waar kom je vandaan? Join de club. De kerk is weg gebombardeerd en herbouwt als een echte sobere calvinistische kerk. Mooi zijn de glas in loodramen aan de straatkant. In de glasramen van de kerk herkennen we de brandende braambos en de Schotse vlag. In de feestzaal beneden kan je lekkere roti eten en er wordt duchtig geschilderd. Gewezen wordt ook op de schitterende mozaïek bij de tuin, een coproductie van kerkgangers en bewoners.

Iconen
Hop naar de Russische kerk waar we de iconen bewonderen van Christus en daarrond zijn apostelen. Diverse heiligen uit de Russisch orthodoxe kerk vinden een plekje. De kerk is stampvol en de eredienst wordt staande beleefd. De pope zingt een bewogen lied en het publiek is onder de indruk.

Het kerkje kan zo uit Rusland komen en is gemaakt naar het dorpsmodel. Zoals alle orthodoxe kerken is ze vernoemd naar en heilige in dit geval Alexander Lev die het Russische koninkrijk verdedigde. Er zijn nauwe contacten met andere orthodoxe kerken in Rotterdam.Gerelateerde artikelen