Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Help de Rotte en omgeving plasticvrij te krijgen

Landschapspark de Rotte plasticvrij in 2025. Geen plastic en geen zwerfvuil, gewoon schoon zoals het hoort! Diverse partijen, maar ook particulieren hebben de handen ineengeslagen om dit voor elkaar te krijgen. Gezamenlijk er voor zorgen dat de Rotte en de omliggende recreatiegebieden van oorsprong tot dam vrij worden van plastic en dat samen ook zo houden is het grote doel. Word ‘de Rotte Plasticvrij ambassadeur’ en draag je steentje bij.

Als ambassadeur adopteer je een stukje van het Landschapspark de Rotte. Van de oorsprong in Moerkapelle tot de Dam met in hartje centrum Rotterdam Stokviswater, Delftsevaart, Steigergracht en Leuvekolk. Dit kan een (deel van een) straat zijn, een pleintje, een steiger, een parkje, een parkeerplaats, een stukje bos, net wat jij wilt.

 Jij bepaalt wanneer en hoe vaak je op deze plek plastic en zwerfafval opruimt. Helpt mee de rivier, haar kades en de groene recreatiegebieden schoon te maken en te houden? Kijk op www.derotteplasticvrij.nl voor meer informatie en meld je aan.

Van de Rotte naar de zee

Schone rivieren zijn van levensbelang voor ons land en de natuur. Het water van de Rotte (en omliggende wateren) stroomt via de Leuvekolk de Nieuwe Maas in, vanwaar het naar zee stroomt. Met het water komen ook afvalstoffen en zwerfafval mee. Dit belandt dus uiteindelijk in zee, met alle gevolgen van dien. Ook via het land en de oevers voeren wind en regen zwerfafval uit het gebied aan.

Gemeente Rotterdam heeft in 2019 een strategie Marien zwerfafval ontwikkeld dat inzet op het verwijderen én voorkomen van afval in het water. Het verwijderen van afval is slechts een onderdeel van de oplossing van dit probleem. Voorkomen is beter dan genezen.

Educatie, voorlichting en participatie op het gebied van zwerfafval in zowel het water als op het land en samenwerking met partners en bewoners zijn hierbij van groot belang. ‘De Rotte Plasticvrij Ambassadeur’ draagt ook bij aan de ambities om de wateren in en rond Rotterdam afvalvrij te krijgen.

Landschapspark de Rotte is van iedereen

Het Landschapspark de Rotte omvat de Rotte en haar kades van oorsprong tot dam, inclusief Recreatiegebied Rottemeren en de Bergse Plassen. Het Landschapspark biedt met haar wateren, levendige kades, groene natuuroevers en recreatiegebieden een plek waar iedereen zich thuis voelt en is voor velen een bron van plezier en ontspanning.

We recreëren dan ook graag in het gebied. Dit doen wij en willen wij blijven doen in een schone en veilige omgeving. De overheden pakken hun verantwoordelijkheid, maar dit is niet genoeg. We moeten samen in actie komen om ons doel te bereiken. Buiten is tenslotte van ons allemaal!

Organisatie

Stichting Plezierrivier de Rotte en Plastic Whale Rotterdam zijn de trekkers van het project ‘De Rotte Plasticvrij Ambassadeurs’. Het project is onderdeel van het Programma Afvalvrije wateren (specifiek Plasticvrije Rotte) van gemeente Rotterdam.

Ook onderdeel van het programma zijn o.a. het Plasticvrij Terras en Bergse Plassen Schoon & Veilig. Het wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam (Plasticvrije Rotte), Ook dit is de Rotte (www.ookditisdeRotte.nl) , diverse wijkraden, Gemeente Lansingerland, Gemeente Zuidplas en Recreatieschap Rottemeren.

Samen aan de slag voor een plasticvrij Landschapspark de Rotte.

(RvG)Gerelateerde artikelen