Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Here we are!, Women in design 1900 – today

Kunsthal Rotterdam, van: 18 juni t/m 29 oktober 2022

Here We Are! Een viering van ruim honderd vrouwen die bepalend zijn voor design. Stap in een grootse en veelzijdige tentoonstelling van 120 jaar aan meubels, keramiek, glaswerk, juwelen, mode, grafische vormgeving en textiel. Van Bauhauspioniers en het ontwerp van ruimtecapsule-interieurs, tot legendarische designklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak hervormen.

Ontwerpen van pionierende vrouwen vanaf begin vorige eeuw krijgen in Here We Are! een verdiende plek in de spotlight. Iconische designs zoals Greta Magnussons ‘Grasshopper’ lamp, Liisi Beckmanns kleurrijke, plastic fauteuil en Cini Boeri’s glazen ‘Ghost chair’ zijn te zien. Andere highlights zijn modernistische stukken van de beroemde Charlotte Perriand, Eileen Gray en Clara Porset.

Zij maakten hun legendarische ontwerpen in de schaduw van hun mannelijke collega’s. Maar ook minder bekende baanbrekende vrouwen worden uitgelicht. Louise Brigham publiceert in 1909 een vooruitstrevend boek over hoe zelf meubels te maken van gebruikte materialen. En we zien een zelden getoond tapijt van vernieuwer Gunta Stölzl: het eerste vrouwelijke afdelingshoofd van het Bauhaus.

Vrouwen verleggen tegenwoordig de grenzen van wat we design noemen en voor wie het wordt gemaakt. Duurzaamheid en de nieuwste technologieën zijn hierin leidend. Zo ontwikkelt de Duitse Julia Lohmann nieuwe materialen gemaakt van zeewier en kijkt de Nederlandse Christien Meindertsma kritisch naar productieprocessen.

Haar Flax Chair is een biologische afbreekbare stoel van verstevigd vlas. Naast Dutch Design van onder andere Hella Jongerius, komen vrouwen en designcollectieven van over de hele wereld aan bod: zoals een stoel gebaseerd op de Indiase fietscultuur en een installatie – speciaal gemaakt voor de tentoonstelling – over persoonlijke ervaringen van designers van het Afrikaanse continent. Projecten uit social design, stedenbouwkunde en digitale mode geven ons tot slot een blik op de toekomst.

Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA  Rotterdam, 010 – 440 0300 https://www.kunsthal.nl/nl/Gerelateerde artikelen