Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Het Nederlandse Fotomuseum

VERBEELDING, van: 21 mei t/m 25 september 2022

Als nationale schatkist en toonzaal verzamelt en exposeert het museum fotografie die reflecteert op de wereld en adresseert het onderwerpen die urgent zijn. Het Nederlands Fotomuseum maakt nu middels de tentoonstelling Verbeelding werk van het begrip ‘Nederlandse Fotografie’: wie vertegenwoordigt wie in de samenleving en in de fotografie?

Wiens erfgoed krijgt bestaansrecht en erkenning in het museum en wiens erfgoed wordt juist niet gezien of erkend? In Verbeelding wordt er verder gegaan dan het tonen van werk over representatie. 

De 23 beeldmakers krijgen in Verbeelding een podium om op geheel eigen wijze hun verhouding tot de wereld te laten zien. De werken die in deze tentoonstelling getoond worden zijn in de eerste plaats geselecteerd op basis van kwaliteit, onderscheidenheid en de kracht van de makers die in hun werk een eigen wereld scheppen.

Wij kiezen voor fotografen met een eigen signatuur, die de wereld bevragen om het visuele verhaal van representatie over te brengen. Perspectieven zijn nooit objectief, maar altijd ingebed in een context van machtsverhoudingen die voortkomen uit klasse- of opleidingsverschillen, maar ook van gender, etniciteit en nationaliteit. In de tentoonstelling gaan we daarom radicaal te werk door de beelden in eerste instantie zonder naam, jaartal, geboorteplaats, e.d. te tonen.

Die informatie is verzameld in het midden van de tentoonstelling. Zo daagt de tentoonstelling je uit om na te denken over beeldvorming, identiteit en representatie en over hoe jij jezelf hiertoe verhoudt. ‘Framen, zonder te framen’, kan jij het? Of kan je toch de verleiding niet weerstaan om eerst de informatie tot je te nemen? 

Statendam 1 (Wilhelmina pier), Las Palmas 3072 AR  Rotterdam, 010 – 203 0405 https://www.nederlandsfotomuseum.nl/Gerelateerde artikelen