Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Het Nieuwe Instituut

Het ontwerp van het sociale – tot 7 juli 2024

De tentoonstelling Het ontwerp van het sociale laat zien hoe de Nederlandse samenleving de afgelopen eeuw steeds opnieuw is vormgegeven. Het zijn opvallend vaak gewone betrokken burgers geweest die de meest ingrijpende voorstellen hebben gedaan. De opstelling bestaat uit een reeks installaties: losse kamers over uiteenlopende leef- en ontmoetingsplekken als de minimumwoning, het buurthuis en de nachtclub.

Elke kamer is ingericht door een ander team van onderzoekers, conservatoren en ontwerpers. Samen hebben zij gezocht naar prikkelende vondsten op het raakvlak van archiefonderzoek en hedendaagse problematiek. Je vindt er de ontwerptactieken van de kraakbeweging, de tweede feministische golf en de vroegste internetexperimenten naast de specifieke werkwijzen van Weverij De Ploeg, het Ministerie van Ontroerend Goed en de ecokathedraal. 

Ieder ontwerp verandert de wereld, al is het maar een beetje. Ontwerp helpt ons de gebouwde omgeving ‘anders’ voor te stellen en af te wijken van de norm of wat we gewend zijn. Architectuur, design en digitale cultuur kunnen de drijfveer zijn achter radicale omslagen in de maatschappij.

Soms hopen we daarom dat ontwerpers kant en klare oplossingen bieden voor grote uitdagingen als klimaatverandering, oorlog, woningnood, eenzaamheid of ongelijkheid. Door samen stil te staan bij krachtige ideeën van vroeger, nu en later kunnen we alternatieven uitproberen voor de manier waarop we de wereld inrichten en hoe we daarin samenleven.

Van vooruitstrevende steden, gebouwen en objecten tot aan afwijkende waarden, omgangsvormen en werkwijzen. Wat verwachten we daarin van ontwerp? Kunnen voorbeelden uit het verleden opnieuw als inspiratie dienen voor actuele vraagstukken? En wat kunnen wij zelf doen: hoe kunnen we als burgers en activisten onze eigen denkbeelden over samenleven vormgeven?

Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam het nieuwe instituutGerelateerde artikelen