Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Het Nieuwe Instituut

Zon, Zonne-energie en Menskracht

The Energy Show

Van 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023

Hoeveel energie heb jij nodig? The Energy Show – Zon, zonne-energie en menskracht is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien. De tentoonstelling, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski en in samenwerking met The Solar Biennale, draait om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Er zijn tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie te zien. Centraal staat de vraag: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie?

De tentoonstelling presenteert projecten van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van over de hele wereld. Van de baanbrekende uitvindingen van zonnekoningin Mária Telkes tot de experimentele ontwerpen van Michael Jantzen en van de met zonne-energie geïntegreerde architectuur van Jessenvollenweider tot de creatieve ideeën van bewegingen als Solar Power for Artists en Solar Mamas.

Inclusief het werk van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, artdirector Mirka Laura Severa, social designers Cream on Chrome en story designer Alice Wong. The Energy Show is op chronologische volgorde ingedeeld en neemt de bezoeker mee op reis door de geschiedenis van de zon.

Via levendig ingerichte ruimtes wordt het publiek bij binnenkomst gevraagd eerst bewust na te denken over de eigen energiecultuur. Vervolgens maakt de bezoeker kennis met een uiteenlopend scala aan projecten en objecten rondom zonne-technologie, onder meer afkomstig van het Museum of Solar Energy.

Van de eerste zonneontwikkelingen uit de vorige eeuw tot toekomstgerichte initiatieven die de energietransitie daadwerkelijk vooruit helpen. Het belicht dit veelomvattende thema daarmee niet alleen vanuit een technologisch en economisch perspectief, maar staat met het getoonde werk en persoonlijke vragen voor de bezoeker ook stil bij de ecologische en sociaal-maatschappelijke impact van zonne-energie.

Museumpark 25, 3015 CB  Rotterdam, 010-4401200
info@hetnieuweinstituut.nl https://hetnieuweinstituut.nl/Gerelateerde artikelen