Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Huis Sonneveld

Doorlopende tentoonstelling

In 1929 gaf Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, de opdracht een vrijstaand huis voor zijn gezin te ontwerpen. In 1933 verhuisde de familie naar de Jongkindstraat, zonder ook maar iets uit hun oude woning mee te nemen. Ze gingen niet alleen in een ander huis wonen, maar pasten ook hun levensstijl aan, conform de smaak van de avant-garde. Huis Sonneveld toont aan dat nieuwe tendensen in de architectuur werden gedragen door een invloedrijke burgerij.

Het Nieuwe Bouwen is een functionalistische architectuur die begin 20ste eeuw opkwam en zijn hoogtepunt tussen de beide wereldoorlogen beleefde. Niet monumentaliteit lag aan de basis van het ontwerp, maar de functie van het gebouw en de behoeften van de gebruikers.

Moderne materialen als beton en recent ontwikkelde staalconstructies werden toegepast in efficiënte, hygiënische gebouwen. Een functionele plattegrond met vrij indeelbare ruimtes zou een gebouw een open, luchtige indruk geven, in tegenstelling tot de traditionele, gesloten bouwblokken. Het streven was naar een gezonde leefomgeving met frisse lucht en veel zonlicht.

Bijzonder aan deze woning is dat Brinkman en Van der Vlugt behalve het huis ook het volledige interieur hebben ontworpen. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de meubelontwerper en fabrikant Gispen en stoffen van de firma Metz & Co gebruikt. In het moderne jaren dertig interieur zijn de producten van deze firma’s voor het eerst consequent toegepast. Bovendien beschikten de bewoners over de modernste voorzieningen die het huishouden en leven in Huis Sonneveld aanzienlijk makkelijker maakten.

Huis Sonneveld is niet toegankelijk met kinderwagens en rolstoelen. Neemt u voor meer informatie contact op via 010-4401200. Er is een virtuele tour beschikbaar via VR of iPad vanuit de studio op de begane grond.

Jongkindstraat 12, 3015 CG  Rotterdam, Huis SonneveldGerelateerde artikelen