Huis Sonneveld
Wie kent ze niet? Het rijtje moderne wit gestuukte villa’s aan de Jongkindstraat? Het moest het modernste villapark van Rotterdam worden, geheel in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, aan de rand van het voormalige landgoed Hoboken waarin een parklandschap een centrale plaats inneemt. De gemeente Rotterdam probeerde met dit initiatief de uittocht van welgestelde burgers naar het mooie en landelijke Wassenaar tegen te gaan.
Het was hier, op de hoek van de Rochussenstraat en de Jongkindstraat, dat Albert en Gésine Sonneveld met hun twee kinderen in 1933 hun nieuwe huis betrokken.
Dat moet een enorme gebeurtenis zijn geweest voor de twaalf jarige dochter om ’s morgens vanaf het oude huis aan de Heemraadsingel naar school te gaan om dan ’s middags in een compleet nieuw ingericht huis je boterhammetje te gaan eten. En wat voor een huis!
Waar de buitenkant voornamelijk wit gestuukt is, zijn de vertrekken in het huis allemaal zeer kleurrijk. Gé en haar oudere zus Puck hebben zelf de kleuren voor hun kamers op de tweede verdieping mogen uitkiezen. Tussen hun kamers bevindt zich een grote luxe badkamer voor hen samen. Wat een luxe in een tijd dat de meeste Rotterdammers nog naar het gemeentelijke badhuis moesten.
Op de begane grond hadden de meisjes ook nog een studio tot een beschikking waar ze hun vriendinnen konden ontvangen. Het is de enige kamer in het huis met een houten parketvloer, zodat Gé en Puck met hun vriendinnen konden dansen op de muziek uit de uiterst moderne geluidinstallatie.
Huis Sonneveld is in 2001 volledig gerestaureerd waarbij geprobeerd is om het zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat als bij de oplevering in 1933 terug te brengen. Voor het grootste deel is dat gedaan met meubelen, lampen, glaswerk en andere voorwerpen uit het bezit van de erven Sonneveld.
Soms moest er het een en ander gerestaureerd of zelfs gereconstrueerd worden, zoals bijvoorbeeld de thee trolley in de woonkamer. Om het interieur te verlevendigen is er kunst en design uit de jaren dertig aan toegevoegd. Het zijn niet allemaal objecten die daadwerkelijk in het huis hebben gestaan, maar er gezien de voorkeuren van de familie hadden kunnen staan. Een mooi voorbeeld is het citroen gele servies van persglas op de eettafel.
Het resultaat mag er zijn. Het is een heel warm en levendig interieur geworden waarbij je echt het gevoel krijgt plotseling een van de oorspronkelijke bewoners tegen te komen.
De heer Sonneveld verbleef als directeur van de tabaksafdeling van de Van Nelle fabriek vaak in de duurste hotels in het buitenland. Daar ontwikkelde hij zijn smaak, interesses en gevoel voor efficiency en modern leefgemak naar Amerikaans voorbeeld.
In het nieuwe huis zijn dan ook de nieuwste ontwikkelingen uit die tijd toegepast. Zo is de badkamer van het echtpaar voorzien van twee wastafels, een bad en een verwarmd handdoekenrek. Voor de douche liet hij een grote sproeikop en negen kleinere die in de tegelwanden zijn verwerkt speciaal overkomen uit de States.
Huis Sonneveld is door de zorgvuldige restauratie een prachtig Rotterdams monument geworden vol kunst en design uit de jaren dertig en laat ons heel goed zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het Modernisme omarmde.
Dit rijksmonument maakt deel uit van Iconic House Network: moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek.
Een bezoek meer dan waard.
(Tekst: Mieke Bonsang)