Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Informatie Markt Cool-Zuid

Op een druk bezochte informatiemarkt konden we veel bewoners begroeten, veel nieuwe mensen en ook veel jongeren. Vijf projectontwikkelaars zijn aanwezig. Glossy beelden worden getoond van torens en woongebouwen. De Maasbode is bijzonder omdat we op de etages binnenstraten krijgen waarlangs drie laags woningen worden gedrapeerd, een beetje vergelijkbaar met rijtjeshuizen.

Kolpa is de architect van het gebouw. Het Baanblok wordt pas medio 2025 gebouwd. Eind 2024 gaat de verkoop van start. Een derde bestaat ook uit sociale koop en huur. Het gebouw gaat ook een gymzaal en zorgcentrum herbergen. Downtown is ook een opvallende toren, onder de noemer ’More city more life’.

Er komen 34 sociale woningen in dit complex en een unit Van Antes. De Baantoren omvat 427 woningen met gemeenschappelijke buitenruimte en een plek voor het Kaapverdiaanse consulaat. De familiewoningen zijn 79 vierkante meter, de starterswoningen 53 vierkante meter en de studio’s 50 vierkante meter.

Het Oogziekenhuis

Opvallend is de maquette van het Oogziekenhuis. Het Oogziekenhuis krijgt een woonbestemming met een groen landschap op de daken. De begane grond wordt voor de helft ingevuld met maatschappelijke of culturele voorzieningen.

Woningen komen ook aan de Baankant zodat de Blekershof een heel ander uitzicht krijgt. De achterkant wordt de voorkant. Het Oogziekenhuis heeft het originele ontwerp van architect van der Steur om financiële reden na de oorlog niet kunnen realiseren.

In de 70 jaren is er een trespa laag aangebracht, die in het vernieuwde gebouw wordt verwijderd. De hoogte van het gebouw wordt overal hetzelfde door het aanbrengen van 2 tot 4 nieuwe lagen. Het huidige tuin wordt openbaar gebied.

Reacties

Hoe reageren de bezoekers, de bewoners? Bij de tafel van WMO Radar komen vragen over bewonersinitiatieven. Bewoners willen vergroenen. Belangstelling is er ook voor het Jeugd Fonds Sport en Cultuur.

Jonge ouders juichen Playground 010 toe op het Landje. Playground 010 wil talent ontwikkelen via spellen en werkt samen met de ouders. Een buurtbewoner wil percussie workshops geven. Senioren hebben belangstelling voor de middag van het Levenslied.

Het ontwerp van de buitenruimte het Landje oogst bijval. Het ontwerp heeft oog voor de culturele waarde van het gebied, brengt een groenstructuur aan die verbindt met de stad.

Gedacht is aan een betere verkeersafhandeling. De mensen staan centraal. Bij Opzoomer Mee kan je een startpakket krijgen als gangmaker.

 Aandacht is er voor Tijd voor je Buren en bewonersinitiatieven.

Een bewoonster wil zich inzetten voor de tuin Eendrachtsstraat waar haar kindje van gebruik maakt. Duidelijk aanwezig is de energietafel ’Vraag de energietoeslag aan. Bepaal zelf hoeveel energie je gebruikt.

Diverse hulpmiddelen worden aangeboden. Woonstad is nadrukkelijk aanwezig om ook huurdersinitiatieven te ondersteunen en informatie te geven over het zowat afgeronde project van Brakelstraat-Kortenaerstraat. Woonstad en Wijkraad hebben hun tafels naast elkaar, ze vinden sociale mix en leren van elkaar een belangrijk item.

De benedenruimte van de Schotse Kerk blijkt de ideale ontmoetingsplek. Vrijwilligers zorgden voor heerlijke Surinaamse hapjes, pasteitjes met kip of gehakt, loempia’s en vegetarische gebakjes. Het was een leerzame avond. Een pluim voor wijknetwerker Rita de Jong.

(EdM)Gerelateerde artikelen