Interview Peter
Al 37 jaar woont Peter Sluijters aan de Blaak en vanaf het begin is hij met dak-tuinieren begonnen. “Zeker als je midden in het centrum woont heb je wel behoefte aan groen om je heen”. Peter begon als eerste met hortensia in pot. Een vlinderstuik leek ook een veilige aanschaf en al gauw kwamen er insecten op af. “Ja, en dan op een gegeven moment ga je los als je vogels en insecten op je planten ziet af komen. Het leek na een tijdje wel een oerwoud”.
Helaas heeft hij een jaar geleden afscheid van veel bomen en plantenafscheid moeten nemen vanwege een grootschalige renovatie aan het pand. “Ik had kamperfoelie, Toscaanse Jasmijn die wel 4 tot 5 meter hoog was, die heb ik allemaal moeten snoeien, komt gelukkig allemaal wel weer terug”. Doordat ook de terrasvloer met nieuwe isolatie werd vernieuwd moest hij afscheid nemen van planten die te groot waren geworden in een pot. “Vanwege het gewicht kon je die potten niet meer verschuiven of verplaatsen, dat vond ik wel pijnlijk”.
Peter heeft in zijn maisonnette woning twee terrassen die boven elkaar liggen en waar fruitbomen, een BBQ plek, een buitentafel en moestuin over verdeeld zijn. Hoe die moestuin er is gekomen, is een verhaal apart.
Toen Peter net in zijn huis woonde wilde hij graag Koi Karpers hebben en hij besloot in zijn woonkamer een vijver aan te leggen.
Hij kocht een grote vijverbak van 2.5 bij 7 meter en vulde dit met 6 kuub water, stenen eromheen en waterplanten en Koi Karpers erin.
Jaren heeft Peter zijn vijver met waterlelies, bamboe en sfeerverlichting in zijn woonkamer gehad, totdat de Koi Karpers zo groot werden dat ze constant uit de vijver sprongen. “Koi Karpers zijn duur en op een gegeven moment was ik er wel klaar mee.
Meestal deed ik het gaas erover heen, maar als ik even boodschappen ging doen en het vergat, dan vond ik weer zo’n beest op de grond. Daarnaast begon de aansluiting ook te lekken, dus toen was het einde vijver”.
De vijverbak was leeg en Peter besloot de kunststof bak te verzagen, er gaten in te boren, te bekleden met anti worteldoek en de vijver kreeg een nieuwe bestemming als moestuin! Tot aan de renovatie bleef de vijverbak dienst doen als moestuin. Na de renovatie heeft Peter zijn terras weer opnieuw ingericht. Voor de moestuin gebruikt hij nu metselblokken die zo zijn opgesteld dat hij er makkelijker langs kan lopen om te oogsten. Dit jaar hebben z’n appels het niet goed gedaan. “In het voorjaar hebben we zo’n natte periode gehad, waardoor de wortels te nat zijn geworden en er nu bijna geen vruchten zijn.
Maar de oogst van tomaten, boontjes, sla, courgette, prei, bieten, peultjes hebben gelukkig niet te lijden gehad van de weersomstandigheden”. Nieuw dit jaar zijn de kiwi planten. Zoals het hoort heeft hij een mannetjes en vrouwtjes plant, maar omdat ze laat zijn geplant, zullen ze hopelijk volgend jaar vruchten geven. Op mijn vraag waarom hij geen druif heeft, is Peter heel resoluut. “Een druif is heel moeilijk te houden in potten, die wortelen diep. In de volle grond kunnen ze tot 15 meter gaan. In potten geven ze het eerste jaar misschien wat druiven, maar daarna gaan ze dood, omdat ze niet kunnen wortelen”.
Met de vijg heeft hij hier absoluut geen last van. “Die worden zo ongelooflijk groot en paars en smaken heerlijk zoet.
Peter gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, alleen soms een beetje afwasmiddel tegen een vervelende schimmel. Dus alles wat hij verbouwt is biologisch. Eigenlijk kan Peter letterlijk het hele jaar van zijn terras eten! Maar hij heeft zijn terras niet alléén voor hem zelf ingericht.
“Ik heb mijn groene terras zo ingericht als een insectenparadijs met de mogelijkheid voor vogels om hun jongen groot te brengen.” Dat de vogels graag bij Peter nestelen getuige de foto die hij mij laat zien.
Je kunt je voorstellen, dat als je op zijn terras op een ligstoel ligt met De Blaak aan je voeten, dat de stad ver weg lijkt. Je kijkt alleen maar tegen groen aan.
Het hele jaar door staan verschillende planten in bloei. “ Het groeit hier als een tierelier. Eerst komt de Camelia in bloei, dan de Jasmijn, dan de Kamperfoelie, de Goudenregen, de Oleander en de Hibiscus. Vooral die laatste plant geeft mega grote bloemen”. Omdat Peter vaak op reis is, naar Marokko of Portugal, heeft hij een watersysteem aangelegd zodat de planten niet uitdrogen.
Sinds kort is Peter ook lid van de Wijkraad Cool, Scheepvaartkwartier en Stadsdriehoek. Daar houdt hij zich bezig met het thema gezellig, waar hij zich onder andere bezig wilt houden met meer groene aankleding in de openbare ruimte.
In het complex waar hij woont zijn er verschillende patio’s waar bewoners zelf zorg dragen voor de groene aankleding en onderhoud. “Zo’n patio heeft ook een soort van aantrekkingskracht. Laatst zat ik met mijn buurman even buiten en dan schuiven ook weer andere buren aan om mee te borrelen. Dat is goed voor de sociale cohesie. Vroeger waren de patio’s open, maar dat trok veel daklozen en inbrekers aan en toen hebben we met politie en inbraakpreventie toestemming gekregen om dit met hekwerk af te sluiten”.
Maar eigenlijk wens ik iedereen meer contact met zijn buren dankzij meer groen”. In de volgende editie van de Stadsruit zal Peter meer over zijn wensen vertellen als hij zich als wijkraadslid zal voorstellen.
(Tekst en foto’s Joke Mulder)
Oproep: Heeft u een mooie stadstuin, een groen balkon, een fantastisch dakterras, een groene oase of een ‘rafelrandje’ groen waar u trots op bent en wat u graag met de lezers van de Stadsruit wilt delen, dan hopen we dat u contact met ons wilt opnemen op dit mailadres: pers@stadsruit.nl