Kijk jij verder dan je lijntje?
De Cokesingel, de Lijnhaven en de Pillendijk. Dit zijn enkele voorbeelden van de straatnaamborden die werden bevestigd op bekende Rotterdamse straten. Deze aangepaste straatnamen werden geplaatst om aandacht te vragen voor drugsgeweld in Rotterdam. Hoewel de borden na een paar uur al gestolen werden, was het wel onderdeel van een grotere campagne van de gemeente Rotterdam. Maar wat houdt deze precies in?
‘Kijk jij verder dan je lijntje?’ is de slogan die gebruikt wordt voor de Rotterdamse campagne. Het doel van deze campagne is om drugsgebruikers na te laten denken over de wereld achter hun drugsgebruik. Hier wordt vooral gedoeld op de criminele wereld achter drugs. In Rotterdam is drugsgeweld een groot probleem. Zo waren er in 2023 naar schatting 53 schietincidenten, 94 explosies, 14 drug afvaldumpingen en 149 aanhoudingen als direct resultaat van drugscriminaliteit.
Drugsgebruik is een groot probleem onder Rotterdamse jongeren en studenten. Volgens een artikel van EenVandaag vindt bijna de helft van de jongeren dat af en toe harddrugs gebruiken moet kunnen.
Als student in Rotterdam merk ik dat het gebruik van drugs vrij gangbaar is. Gebruik maken van drugs op een festival of tijdens een feestje is bijna net zo normaal als een biertje drinken op het terras. Aan de middelen komen is ook niet lastig. Door het gedogen van drugsgebruik worden ook drugsdealers steeds brutaler met het adverteren van hun producten. Zo krijgen mensen zonder te vragen een hele kaart met allerlei verschillende substanties door hun brievenbus, en wordt het geadverteerd net als wasmiddel met teksten zoals ‘stapelkorting’ en ‘september-deal’.
Ook bleek uit onderzoek van de Staatscommissie dat MDMA, de werkzame stof in XTC, niet heel schadelijk is. Dit soort berichten verslechteren de ‘normale’ positie van drugs in de samenleving ook niet.
Maar het aspect van drugsgeweld ontbreekt vaak aan gesprekken onder studenten. Door de normalisering wordt de criminele wereld achter het gebruik vaak vergeten. Maar drugshandel is en blijft een vorm van criminaliteit met heftige gevolgen. In Rotterdam zien wijkagenten ook dat het probleem steeds erger wordt. De drugscriminelen worden steeds jonger, denk aan jongens van 13, aldus wijkagent Tugay uit Rotterdam oost. Scholieren worden overgehaald met grote bedragen voor een klein klusje. Maar zodra je de wereld ingetrokken bent kom je er lastig weer uit.
De campagne van gemeente Rotterdam is dus een stap in de goede richting. Met de straatnaamborden wordt de campagne ook makkelijker zichtbaar voor Rotterdammers. Zoals eerder genoemd zijn veel van de borden al gestolen. Maar alsnog circuleren er veel foto’s en video’s van de borden rond op sociale media. Waardoor Rotterdammers hopelijk na gaan denken over de gevolgen van hun high.
Volledige interview wijkagent Tugay: https://drugsimpactrotterdam.nl/wijkagent-Tugay
(Emily Gommers)