Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Kijk op de Wijk #3

Ongeveer wekelijks ga ik aan het eind van mijn hardloop rondje door de Koestraat. Tegenwoordig kan ik daar dan genieten van prachtige schilderingen, allemaal dankzij een bewonersinitiatief dat de buurt een beetje gezelliger wilde maken.

Zo zijn er talloze malen dat ik, als blije bewoner van onze wijk, door een buurt kom die gezelliger, groener, gezonder, inclusiever of bereikbaarder is gemaakt door het enthousiasme en de zorg van medebewoners.

Terwijl ik afgelopen week door de Koestraat terugliep van mijn hardlooprondje, viel me ook het ruilkastje op. Geverfd tijdens de opknapbeurt, en vol in gebruik met spullen die anderen niet meer kunnen gebruiken, maar hopelijk wel van nut kunnen zijn voor buurtgenoten. Ik heb er zelf weleens een plantje uitgehaald dat een nieuwe eigenaar zocht.

Een prachtige manier om zowel de circulaire economie te stimuleren, als ook de portemonnee van je buren te ontzien. Zoiets dat wellicht wel op meer locaties een goed idee zou kunnen zijn, dacht ik dus toen ik na het hardlopen thuis kwam.

Ergens in het begin van onze wijkraad periode kregen we al een mail dat het bibliotheekkastje op het Grote Kerkplein wel een opknapbeurt kon gebruiken.

Helaas bleek niemand eigenaar te zijn, maar degene die ons erop wees noemde wel dat het kastje veel door gene gebruikt werd. De vraag luidde: ‘kunnen jullie hier niet iets aan doen?’. Wij vroegen ons daarop af, waarom niet een compleet ruilkastsysteem, meer dan alleen voor boeken, voor de hele wijk? Prachtige plannen, maar door alle drukte eindigden ze helaas in de ijskast. Tot afgelopen weekend dus. Toen heb ik ze er weer uitgetrokken en wordt er nu werk van gemaakt!

Deze ruilkastjes zoeken nu echter wel naar een mooie plek in onze wijk, die geschikt is, waar er behoefte aan is, maar ook een waar het ruilkastje wordt verzorgd, geadopteerd. Bent u dus een van de bewoners die denkt, ja, ik adopteer dit idee, ik adopteer een ruilkastje, laat het ons weten. Wij zijn een en al oor.

(Sandra de Vies / WijkraadRotterdam)Gerelateerde artikelen