Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Kijk op de Wijk #4

Als er iets is wat we vaak horen van bewoners in het centrum, dan is het de overlast van afval. Ofwel omdat ze hun eigen afval niet kwijt kunnen omdat de containers vol of verstopt zijn, ofwel omdat er zoveel naast plaatsingen zijn dat er daarna vrij spel is voor meeuwen en ratten, die nu een grote plaag in het centrum vormen. Dit is natuurlijk niet alleen in het centrum het geval, in heel Rotterdam is dit een groot probleem.

Een van de directe redenen waarom de afval containers vaak naast plaatsingen hebben, is natuurlijk omdat ze vol of verstopt zijn. Er zijn weinig mensen die dan zin hebben om het afval maar weer mee naar binnen te nemen, en zoeken naar een andere container wanneer je je handen vol hebt met twee afvalzakken, kost vaak teveel moeite. Hier zijn twee mogelijke oplossingen voor. Namelijk, het makkelijk door kunnen geven aan de gemeente dat de containers vol of verstopt zijn, en het duidelijk maken hoe dichtbij de andere container is waar mogelijk wel plek is.

Voor de eerste kun je al terecht bij de MeldR app. Maar helaas kent nog niet elke bewoner het bestaan van deze app, en daarnaast heeft niet iedereen zin om een app te installeren, daarvoor kan de drempel te hoog zijn. Voor het tweede is ook al een online kaart te vinden, maar ook dat opzoeken is vaak teveel gevraagd.

Daarom was ik bijzonder in mijn nopjes toen ik een brief aan de gemeenteraad voorbij zag komen, waarin toegelicht wordt dat er een pilot wordt gestart, in de Stadsdriehoek! Drie hoeraatjes voor dit voorstel. In een aantal straten wordt informatie naast de restafval- en papiercontainers gegeven, over waar de dichtstbijzijnde containers zijn.

Dit wordt gecombineerd meet voorlichting aan bewoners en met een pop-up milieupark. Ook zullen alle wijkcontainers het aankomende jaar voorzien worden met een stikker met een grote QR-code, waarmee iedereen zonder MeldR app een melding kan doen van een volle, verstopte of kapotte container of naast plaatsingen.

Dus, mocht je toevallig in deze straten wonen, laat ons dan vooral weten hoe dit gaat. Hoe is de voorlichting, de informatievoorziening, en heeft het effect? We horen het graag van jullie!

Sandra de Vries s.devries@wijkraadrotterdam.nl of naar s.devries@010home.nlGerelateerde artikelen