Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Kijk op de Wijk – Stadsruit Oktober

30 oktober 2023

Renske Wienen, voorzitter wijkraad Cool-CS Kwartier-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek

Met veel van jullie vernam ik met lede ogen hoe het stukje gras naast de Binnerotte ondertussen is omgetoverd in een bouwput. Een klein grasveldje waar ik en veel anderen van hebben genoten, en een schaars stukje groen in dit deel van de stad. Ook een stukje dat maar tijdelijk van ons was, want er waren al jaren bouwplannen voor mijn geliefde perkje.

Want, zo horen we, de woningnood is hoog. Er is een woningtekort. Ik zou dat willen nuanceren; er is sprake van een ‘betaalbare woning’-tekort. Want er staan genoeg woningen leeg in het centrum, maar die zijn niet voor iedereen betaalbaar. Ondertussen zien we ook dat er steeds meer mensen op straat moeten slapen. Hoe de gemeente over hen praat, raakt me diep.

Dakloze mensen worden gezien als een vorm van overlast of een van de grootste bedreigingen van de Rotterdamse veiligheid. Tijdens bijeenkomsten wordt er – ook vanuit gemeente, stadsmarinier en ambtenarij –  vooral gesproken over hoe irritant het is om over een dakloze heen te moeten stappen die voor je deur slaapt. Maar hoe zit het met de veiligheid van de daklozen zelf? Hoe irritant is het wel niet voor hen om geen plek te hebben om thuis te noemen? Niet eens een dak of bed?

Volgens ons zijn dakloze mensen ook bewoners. Die de gemeente moet ondersteunen, net als jij en ik. Ik wil ook niet door een handhaver van een bankje gehaald worden als ik aan het uitrusten ben. Daarom willen we in ons volgende jaaractieplan pleiten voor een pilot met extra veldwerkers, die de menselijke kant van de mensen op straat blijven zien.

Want de wijk is van ons allemaal, en de mensen die er wonen zijn onze prioriteit.Gerelateerde artikelen