Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Kijk op de Wijk, Stadsruit

De zomermaanden in Rotterdam begonnen heet en woelig, maar het is nu een temperatuur waar het geen straf is om op vrijdagmiddag deze column te tikken. Waar we als wijkraad een paar weken geleden nog inspraken bij de gemeenteraad over de hitte in het versteende centrum, lijkt de zon ons nu een knipoog te geven.

Hier is het nooit saai. In het centrum komen we onszelf en elkaar tegen. De horeca moet langer open, maar we willen ook nachtrust. De stad moet autovrij, maar we willen wel allemaal een parkeerplek.

Ten tijde van het schrijven van deze column was het zomercarnaval net van start. Het verbod op “bubbling” dat toen bekend werd gemaakt is tekenend voor Rotterdam. Er is ruimte voor iedereen, maar niet te veel. Ik vraag me af of ze onder de rivieren ook zo betuttelend zijn over hun carnaval. Ik zag er in elk geval naar uit om getuige te zijn van wat burgerlijke ongehoorzaamheid dat weekend.

Het centrum is namelijk brutaal, en haar bewoners ook. Als wijkraad zijn we, vaak onzichtbaar, bezig met wat jullie bezighoudt. We spreken boze, teleurgestelde, enthousiaste en assertieve bewoners. En zo hoort het ook. Zeker in een stad, die temidden van een klimaat-, armoede-, woon-, en elke andere crisis stand moet houden, is de stem van de bewoner belangrijker dan ooit.

Als ik op vakantie ben mis ik altijd een beetje het getoeter, gelal en de meeuwen uit onze wijk, zij het met mate. Ik houd wel van die boze bewoner, die de gemeente, de wijkraad of de krant aanschrijft. Dat bevordert de democratie alleen maar. Dus, als ik jullie iets mag meegeven: wees boos, ook op ons. We gaan ermee aan de slag.

Met vriendelijke groet,

Renske Wienen, voorzitter wijkraad Cool-CS Kwartier-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek

Wil je informatie lezen over de wijkraad in een andere taal?

Scan dan de QR-code met de camera van je smartphone en lees alle artikelen in 103 talen.Gerelateerde artikelen