Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Kijk op de Wijk

(Sandra de Vries, Wijkraadslid Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek)

Wonen in het centrum van Rotterdam is best speciaal, juist omdat je midden in een bruisend en levend hart van de tweede stad van Nederland woont. Het betekent ook dat er vaak niet wordt gedacht aan juist die mensen die er ook daadwerkelijk wonen, want, het centrum is van iedereen.

Bewoners in het centrum hebben volgens het wijkprofiel een relatief lage participatie en de onderlinge binding is gemiddeld lager dan de rest van Rotterdam. Volgens het wijkprofiel zijn er minder bewoners actief in een bewonersinitiatief of actief als vrijwilliger dan het stedelijk gemiddelde, en de verbondenheid met de wijk ligt lager dan het Rotterdam gemiddelde.

Het is mij zelf opgevallen dat dit echt reuze meevalt. Centrumbewoners zijn bovengemiddeld trots op het centrum van Rotterdam, en de bewoners die actief zijn, ontzettend verbonden met het gezelliger, groener, gezonder, bereikbaarder en inclusiever maken van hun wijk.

Onlangs is daar weer een mooi voorbeeld van ontsprongen. De koningspoort, een historisch scheepswerf in de Oude Haven, heeft het initiatief genomen voor het openen van de zogenaamde Koningskeuken!

Elke dinsdag houden ze nu een eenvoudige maaltijd bedoeld om de band te versterken tussen scheepsbewoners, roeiers, buurtbewoners, Vrienden van de Koningspoort en Stadswerf Koningspoort.

De eerste bijeenkomst op dinsdag 30 april 2024 was een succes: 26 deelnemers, met een heerlijke maaltijd en begunstigd door zonnig weer. De maaltijden worden verzorgd door Anne (van de sleepboot Alpha inde Oude Haven) op de Koningspoort, bij mooi weer eten ze buiten, bij slecht weer in de Houtloods.

Op dinsdag 7 mei mocht ik ook aansluiten, en ik kan je vertellen, het was bijzonder gezellig, gemoedelijk, en het eten was heerlijk! En nog iets dat erg werd gewaardeerd door mij en de andere maaltijdafnemers; je hoeft even lekker zelf niet te koken. 😊 Zeker een initiatief dat het overnemen waard is.Gerelateerde artikelen