Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Kunsthal

[H]erkennen herbouwen wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden van 24 juni tot 29 oktober 2023

Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen [H]erkennen Herbouwen – Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden. Historische objecten uit verschillende museale collecties en archieven van de stad Rotterdam worden in vijf wonderkamers op associatieve wijze aan hedendaagse kunstwerken gekoppeld.

Daarnaast illustreren familie-eigendommen en persoonlijke verhalen van Rotterdammers de erfenis van de slavernijgeschiedenis van de stad. Zo ontstaat er een verrassende kijk op het veelal nog onbekende koloniaal verleden van Rotterdam en de doorwerking ervan in het heden en de toekomst.

De installatie is geïnspireerd op Europese wonderkamers, ook wel rariteitenkabinetten genoemd. Deze waren populair in de zeventiende en achttiende eeuw en worden beschouwd als voorlopers van moderne musea. De wonderkamers dienden als schatkamers voor exotische en wonderbaarlijke voorwerpen zoals opgezette dieren, schelpen, schilderijen en wetenschappelijke instrumenten die werden verzameld in een tijd van toenemend contact met verre oorden.

Deze objecten verwijzen naar de nationale trots, militaire glorie en economische voorspoed uit die tijd en hebben bijgedragen aan het westerse perspectief op de wereld. Maar achter de objecten schuilen ook thema’s zoals oorlog, armoede, racisme, mensenhandel en dwangarbeid.

Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, KunsthalGerelateerde artikelen