Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Kunsthal

Ai Weiwei, In Search Of Humanity, 30 september 2023 tot 3 maart 2024

Deze must-see tentoonstelling geeft inzicht in het leven van de wereldberoemde Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei, zijn vroege jeugd die hij met zijn vader doorbracht in ballingschap vanaf de anti-rechtse campagne en zijn gevangenschap in 2011.

De kunstwerken tonen zijn zoektocht naar menselijkheid en een betere wereld. De intimidatiemethoden van de Chinese regering, de roep om vrijheid, oorlogen en de wereldwijde vluchtelingencrises; de kunstenaar vindt dat we allen verantwoordelijk zijn om actie te ondernemen bij bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.

De tentoonstelling laat 120 werken uit Ai Weiwei’s omvangrijke oeuvre zien, waaronder Forever Bicycles (2003): een indrukwekkende sculptuur van stuurloze fietsen. Hiermee benadrukt hij dat je niet zelf bepaalt waar je naartoe fietst en verwijst hij tegelijkertijd naar het dominante Chinese regime.

Met Sunflower Seeds (2010), een vloer met meer dan duizend kilo handgeverfde porseleinen zonnebloempitten, daagt Ai Weiwei het ‘Made in China’ mantra uit waar China om bekend staat.

Daarnaast worden de bekende foto’s getoond waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar internationale monumenten, als symbolen van machtsstructuren. Met LEGO-blokjes reproduceert Ai Weiwei verontrustende beelden, zoals een verdronken vluchteling in zijn werk After the Death of Marat (2018), en zijn arrestatie in het werk llumination (2019

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Ai Weiwei. In Search of Humanity verschijnt de rijk geïllustreerde gelijknamige Engelstalige catalogus. Hierin wordt uitgebreid aandacht besteed aan het leven en werk van Ai Weiwei. Het bevat een indrukwekkend overzicht van belangrijke werken uit alle creatieve fasen van de omvangrijke carrière van de kunstenaar.

Met essays van gastcurator Dieter Buchhart, Albertina Modern curatoren Roger M. Buergel, Elsy Lahner en Melissa Lumbroso en kunsthistoricus John Tancock. De 336-pagina’s tellende Engelstalige publicatie is voor € 54,95 verkrijgbaar in de Kunsthalwinkel of via kunsthalshop.nl.

Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, 010 – 4400 300, KunsthalGerelateerde artikelen