Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Kunsthal-Felipe Pantone Prospective

Van 29 april t/m 1 oktober 2023

Kleur, licht en beweging staan centraal in het werk van de Argentijns-Spaanse kunstenaar Felipe Pantone (1986). Gestart als graffiti artist en geïnspireerd door kinetische kunstenaars Carlos Cruz-Diez en Jesús Rafael Soto creëert Pantone met zijn hedendaagse werk een sensatie van optische vibratie.

Speciaal voor de tentoonstelling in de Kunsthal maakt hij een site-specific installatie, die samen met een selectie bestaande en nieuwe werken HAL 4 én de ‘luie trap’ transformeren in een explosie van kleur. Prospective neemt het publiek mee in de futuristische wereld van Pantone, waarin technologie en street-art samenkomen.

Licht en kleur zijn voor Pantone de essentie van beeldende kunst. Hij is gefascineerd door de snelheid van digitale beelden en onderzoekt in zijn werk de transitie van het analoge beeld uit het verleden naar het gedigitaliseerde beeld van het heden.

Met zijn werk blikt hij vooruit op het ultra dynamische beeld van de toekomst. Pantone vergelijkt het tempo van het spuiten van graffiti met de snelheid van nieuwe technologieën, en vertaalt deze in felgekleurde muurschilderingen, schilderijen, (video)installaties en sculpturen. Hij maakt gebruik van verschillende software elementen zoals de computer glitch, pixels en QR-codes en verwerkt deze tot abstracte, kleurrijke composities.

Hiermee geeft Pantone tactiele (door aanraken waarneembaar) waarde aan wat zich normaal in de digitale wereld afspeelt. Transformeren en manipuleren De site-specifc installatie Subtractive Variability Dimensional vult de ruimte boven de trap naast HAL 4. De bijna achttien meter lange installatie bestaat uit grote, gekleurde schijven. Pantone stelt met dit werk het publiek in staat beweging en kleur te manipuleren: door als kijker van positie te veranderen, transformeren de gekleurde panelen en lijkt het werk te bewegen.

De tentoonstelling presenteert daarnaast een selectie kunstwerken die de bezoeker onderdompelt in de verleidelijke, kleurrijke en levendige beeldtaal van Pantone. In de videoinstallatie Infinite Scroll (2023) verbeelden verschillende kleurelementen, afgewisseld door zwart-wit patronen, het eindeloze scrollen op Instagram en TikTok.

Kunsthal Rotterdam-Museumpark, Westzeedijk 341-3015 AA  Rotterdam-010440030 communicatie@kunsthal.nl https://www.kunsthal.nl/Gerelateerde artikelen