Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Kunsthal Light

Kunsthal Light, Machteld Rullens Scrap Yard Abstraction,te zien t/m 14 april 2024

Voor de 31ste editie van Kunsthal Light maakt kunstenaar Machteld Rullens een sitespecific werk in de vijfentwintig meter lange ‘etalage’ langs de hellingbaan van Kunsthal Rotterdam. In Scrap Yard Abstraction transformeert Rullens kartonnen verpakkingsmateriaal, afkomstig uit de Kunsthal, tot kleurrijke wandobjecten.

De werken gaan in de installatie een relatie aan met elkaar, de architectuur van HAL 6 én grote muurschilderingen van haar hand. Rullens geeft haar eigen draai aan schilderkunst door karton te gebruiken als haar canvas. In tegenstelling tot een blanco schilderdoek ervaart ze meer vrijheid bij het bewerken van dozen, waarbij ze op een impulsieve manier met het materiaal kan omgaan.

Rullens vormt en herschikt de zachte kartonnen dozen met behulp van lagen olieverf en epoxyhars tot harde sculpturen met een glanzende, porseleinachtige huid. Hiermee zet ze de vergankelijkheid van verpakkingsmateriaal om tot een duurzaam object.

Bij het aflopen van de hellingbaan van de Kunsthal worden de sculpturale objecten platter en gaan ze steeds meer lijken op traditionele schilderijen. Ook brengt Rullens op de achtergrond grote muurschilderingen aan, gebaseerd op de platte vorm van omgevouwen dozen.

Kunsthal Light is het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal. Dit programma richt zich sinds 2011 in het bijzonder op jonge kunstenaars die in staat zijn op originele en artistieke wijze ‘een groot gebaar’ neer te zetten.

Hiervoor stelt de Kunsthal drie keer per jaar HAL 6 (de ruim 25 meter lange etalage langs de hellingbaan) beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt om hier een site-specific werk te maken. De ontwikkeling van het werk is voor het publiek van buitenaf te volgen van circa 23 tentoonstellingen.

Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelden en kunststromingen.

Westzeedijk 341, 3015 AA  Rotterdam Kunsthal LightGerelateerde artikelen