Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Kunsthal Rotterdam

A Triple Life – Job, Joris & Marieke, van 26 feb tot 8 mei 2022

Met veel enthousiasme presenteert Kunsthal Rotterdam dit voorjaar ‘Job, Joris & Marieke. A Triple Life’. Nooit eerder is er een tentoonstelling gerealiseerd over Nederlands bekendste talenten op het gebied van animatie.

De creatieve studio Job, Joris & Marieke heeft al vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder een International Emmy Award voor ‘Kop Op’ en een Oscarnominatie voor ‘A Single Life’. Hun werk kan worden omschreven als poëtisch, schattig, grappig en soms verontrustend. Met hun korte animatiefilms, opdrachtwerk en videoclips, heeft de studio zich internationaal op de kaart weten te zetten.

Wie zich begeeft in het universum van Job, Joris & Marieke wordt geconfronteerd met onmogelijke gebeurtenissen en absurde scenario’s. Zij maken dankbaar gebruik van de eindeloze mogelijkheden van animatie en weten met hun eigenzinnige concepten continu te verrassen. Door zichzelf met ogenschijnlijk onmogelijke concepten op te zadelen, dagen de makers zichzelf steeds opnieuw uit.

Zo kunnen ze het ene moment besluiten om een ingenieus plot met vijf tijdreizen in twee minuten te persen, en het de andere keer een goed idee vinden om een animatiefilm te maken met een imaginair vriendje in de hoofdrol, of een serie te maken waarin drie vrienden van hoofd wisselen door middel van een wasmachine.

Met hun korte animatiefilms verbreken zij de afspraak met het publiek: de animaties zien er vaak lief uit, je krijgt er een vrolijk en vertederd gevoel bij. Tot er plotseling iets gebeurt dat de rust ernstig verstoort!

Het publiek is in het eerste deel van de tentoonstelling onderdeel van een dynamische wereld waarin een nieuwe animatiefilm tot leven komt. De experience ‘Nobody’, die speciaal voor de tentoonstelling wordt ontwikkeld, vertelt het verhaal van Florian: een obsessief gedreven lifestyle instagrammer die leeft voor de likes van zijn followers.

Op een dag wordt hij doorzichtig en is hij niets meer dan een schaduw. Job, Joris & Marieke experimenteren in ‘Nobody’ voor het eerst met de vertaalslag van animatiefilm naar ruimtelijke ervaring. Door middel van video-mapping, een techniek waarbij het verhaal om het publiek heen wordt geprojecteerd, waant de bezoeker zich midden in het verhaal.

Aan de hand van verschillende thema’s kruip je in de tentoonstelling in het hoofd van de makers. Verschillende elementen als karakterontwerp, storytelling, kleurgebruik en muziek worden onder de loep genomen. Met de toevoeging van making-of video’s ervaart het publiek hoe de bizarre ideeën van Job, Joris & Marieke tot leven komen

Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, 010 – 4400 300

https://www.kunsthal.nl/Gerelateerde artikelen