Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Kunsthal

Mind Expanders Haus-Rucker, van 29 april t/m 3 september 2023

Vanaf zaterdag 29 april presenteert Kunsthal Rotterdam de meest bekende projecten van Haus-Rucker-Co, een uitbundig en rebels collectief van architecten en kunstenaars uit Wenen. In de tentoonstelling Mind Expanders staat een selectie werken uit 1967 – 1972 centraal, een periode waarin het collectief hun meest kenmerkende en vernieuwende architecturale projecten ontwikkelt.

Verbeelding, experiment en het loslaten van conventies spelen de hoofdrol in hun nog altijd zeer actuele werk. Te zien is onder meer Balloon for 2, een transparant pvc-membraan dat is opgeblazen tot een grote luchtbel, Environmental Transformers, Mind Expander II en films waaronder Yellow Heart en Food City I, waarin een eetbare stadsmaquette wordt gebouwd.

Hoogtepunt in de tentoonstelling vormt de interactieve en legendarische installatie Giant Billiard, die voor het eerst in Nederland te zien is.

Het tot de verbeelding sprekende Giant Billiard (1970) – te betreden door eenieder groter dan 1.20 meter – vult een groot deel van HAL 2. Op het witte luchtkussen van 14 bij 14 meter met daarop drie reusachtige vinyl opblaasballen ben je welkom om te spelen, stuiteren, klimmen en dansen. Op het verende oppervlak ben je onderdeel van een compleet ongereguleerde omgeving, zonder vastgestelde spelregels en omgangsvormen.

Een bal van drie meter doorsnede komt met hoge snelheid op je afrollen. Wat doe je? Spring je voor je leven, laat je je omverrollen of geef je de bal door aan iemand anders? Met het spel dat gespeeld wordt, roept Haus-Rucker-Co vragen op over hoe onze fysieke omgeving de manier beïnvloedt waarop we met elkaar omgaan.

Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, 010 – 4400 300Gerelateerde artikelen