Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Kunstinstituut Melly

Anna Witt: Soft Destructions – van 20 januari tot 8 oktober 2023

De Duitse kunstenaar Anna Witt is geïnteresseerd in de constructie van culturele stereotypen en de plaats van het individu binnen sociale systemen. Door performances, openbare interventies en video-installaties probeert ze op speelse manier gemeenschappelijke interactie mogelijk te maken.

Daarom is ze even geïnteresseerd in non-verbale vormen van communicatie, zoals geluid, gebaren en beweging, als in verbale. Volgens haar zijn het deze meer gemarginaliseerde en zintuiglijke vormen die nieuwe definities van ons gemeenschappelijk bestaan kunnen opleveren.

Witt presenteert een nieuwe installatie om als podium te dienen voor live ASMR-performances (Autonomes Sensory Meridian Response) dat verwijst naar een fysieke reactie bestaande uit een aangename tinteling die veel mensen als rustgevend ervaren. Wederzijdse zorg en emotionele nabijheid zijn de hoekstenen van deze gemeenschap, omdat gebruikers video’s delen en bekijken om stress, angst of slaapstoornissen te helpen verlichten.

De live geluidsperformances richten zich op de auditieve en zintuiglijke effecten van zachte, destructieve ingrepen op de objecten die in de tentoonstellingsruimte zijn verspreid en die deel uitmaken van de installatie. De fysieke brokstukken zullen in de ruimte blijven en zich ophopen, waardoor deze in de loop van de tentoonstelling voortdurend veranderen.

Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam, Telefoon 010 – 411 0144 Kunstinstituut MellyGerelateerde artikelen