Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Kusjes uit de Koestraat 

1 september 2023

Een plant die om te zoenen is? Ja, die bestaat echt! De Psychotria Elata plant heeft de vorm van grote vuurrode lippen. Die vind je nu in de Koestraat, klaar om je gedag te kussen. Deze supercute bijzondere plant leek me perfect voor onze STADSOASE beschildering. Het is het eerste dat je ziet als je de straat in komt. Vanaf nu word je dus altijd welkom geheten met kusjes uit de Koestraat.

Kunstwerk: Ivonne van den Nieuwendijk
Foto: Daphne Smit

STADSOASE breidt uit!
De STADSOASE is verder wortel aan het schieten! In de naastgelegen Nieuwe Haven worden de relingen binnenkort ook versierd met botanische kunst en prachtige planten.

Bewoonster Yvonne Touw raakte geïnspireerd door de Koestraat. Ze vertelt: ‘deze wijk staat niet zo positief bekend in het nieuws en is best wel grijs en somber, met weinig groen. Ik dacht: onze buurt wordt een leukere buurt als we de STADSOASE doortrekken!’ ‘Zo kunnen we de buurt in het zonnetje zetten. De meeste mensen hier hebben geen tuin en sommigen hebben geen groene handen. Maar ik maak regelmatig een praatje met de buren, waardoor ik erachter kwam dat ze groen in de straat juist hartstikke fijn zouden vinden!’  
Samen met Yvonne heb ik bewonersinitiatieven ingediend om deze uitbreiding te realiseren. We verwachten begin september onze handen uit de mouwen te steken om de Nieuwe Haven ook kleur te geven.

Wat hoopt Yvonne als de STADSOASE in de Nieuwe Haven afgerond is? ‘Dat mensen erover met elkaar gaan praten en meer contact krijgen met elkaar, ze trots zullen zijn op hun buurt en misschien met meer ideeën komen om het mooier en leuker te maken’.

Yvonne geeft deze boodschap aan andere bewoners: ‘in onze buurt zijn er genoeg kansen om er wat moois van te maken. Zo’n geveltuin of kunstwerk…de gemeente en Opzoomer Mee helpen graag om zo’n bewonersinitiatief te realiseren. Het levert zoveel op om zoiets ook te beginnen!’

Foto: Floreyne Hesper

En de STADSOASE gaat waarschijnlijk nog verder uitbreiden…daarover een andere keer meer.

Jouw idee voor de buurt
Het is leuk om te zien dat je met jouw idee de buurt gezelliger ziet worden, met blije gezichten van je buren. De STADSOASE doet mensen stil staan en kijken naar de planten en bloemen, en praten er samen over. Het is nu ook een stuk gezelliger hier, en dat nodigt veel meer uit om even te blijven en samen te kletsen. Iemand zei gisteren tegen me: ‘je maakt er echt een feestje van!’

Heb jij ook een idee voor jouw buurt? Bijvoorbeeld meer groen, een mooi kunstwerk of een tof buurt evenement? Je kunt een bijdrage aanvragen om jouw idee te realiseren. Dat heet een bewonersinitiatief.

Mijn ervaring: het is veel makkelijker dan je verwacht en Opzoomer Mee denkt met je mee als je dat fijn vindt. Wij raden het dus aan om ervoor te gaan: hoe meer bewonersinitiatieven wij voor onze buurt indienen, hoe meer budget de gemeente vrij maakt voor onze buurt voor de komende jaren. En jouw idee gaat jou en al je buren heel blij maken!

(Daphne Smit)Gerelateerde artikelen